NordNews
Avem ce spune

Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului. Ce trebuie să știți?

Sezonul rece se instalează treptat și iarna deja își face simțită prezența prin unele părți ale țării. Astfel, cu toții ajungem deja să ne gândim la sărbătorile de iarnă și la sfârșitul de an care se apropie cu pași repezi. Ne amintim că urmează și ultimul post ortodox din acest an calendaristic.
 
Calendarul ortodox 2018 ne arată faptul că postul Crăciunului începe pe 28 noiembrie și se va încheia în Ajunul Crăciunului, 7 ianuarie 2018Postul Nașterii Mântuitorului este ținut de numeroși credincioși. Acest post îi ajută pe credincioși să depășească toate încercările, având mai multă credință și lucrând pentru curățirea lor sufletească și trupească.
De ce să postim?
Sfinții părinți spun că este bine să postești pentru că și Iisus  a postit și El e pildă de viață pentru noi, muritorii de rând. Nu trebuie să uităm faptul că a posti nu înseamnă doar a te abține de la mâncare, ci înseamnă și înfrânare trupească, susținerea minții și îndreptarea gândului către Dumnezeu. Astfel, noi reușim apropierea de Duhul Sfânt care ne ajută să găsim calea spre mântuire.
Postul reprezintă vremea însănătoșirii de boli, vremea pocăinței, vremea iertării, vremea mărturisirii păcatelor și vremea înfrânării poftelor. În postul Crăciunului, credincioșii postesc de ouă, brânză și carne, iar miercurea și vinerea se evită consumul de vin și de ulei. În toate sâmbetele și duminicile din post, vor fi dezlegări la pește, vin și ulei.
Mai mult decât atât, vor fi dezlegări la pește și în zilele cu sfinți însemnați, dacă zilele acestea cad marți sau joi. Tradiția spune că în ziua de Ajun se mănâncă abia seara grâu fiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrigi și fructe.
Fiecare dintre noi, mai ales cei foarte credincioși, se pregătește cum știe mai bine pentru întâmpinarea Nașterii Domnului, dorind să fie mai iertător, mai bun cu ceilalți și mai milostiv.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"