NordNews
Avem ce spune

Lavrov e nemulțumit de acțiunile Erevanului

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi-a exprimat  nemulţumirea faţă de noua putere de la Erevan, care a început o amplă campanie anticorupţie ce îi afectează acum şi pe apropiaţi ai fostului guvern prorus din Armenia, informează AFP, citat de agerpres.ro
Acestea sunt primele tensiuni publice între Moscova şi Erevan de la accederea la putere în luna mai a opozantului Nikol Pashinyan, fost jurnalist, pe valul unei mişcări populare, printre ale cărei revendicări principale s-a numărat şi combaterea corupţiei.
Noul premier al acestei foste republici sovietice din Caucazul de Sud a lansat o vastă campanie anticorupţie împotriva fostelor elite armene. Ex-preşedintele Robert Kociarian (1998-2008) a fost arestat săptămâna trecută şi acuzat de trucarea alegerilor prezidenţiale din 2008 în favoarea aliatului său, Serge Sarkissian.
Evenimentele din ultimele zile contrazic recentele declaraţii ale noii puteri armene care a asigurat că nu intenţionează să-i urmărească în justiţie pe predecesorii săi din motive politice, a declarat Lavrov, citat de agenţiile de presă ruse.
Rusia – ca aliată a Erevanului – a fost întotdeauna interesată de stabilitatea statului armean şi, prin urmare, ceea ce se întâmplă nu poate să nu ne îngrijoreze, inclusiv activitatea organizaţiilor din spaţiul CSI , a adăugat ministrul rus, pledând pentru o evoluţie ‘constructivă’ a situaţiei.
Noua putere condusă de premierul Nikol Pashinyan tratează cu atenţie Moscova, deosebindu-se astfel de mişcările care au adus occidentalii la putere în Georgia şi Ucraina şi au marcat o ruptură clară de Rusia.
În cadrul dosarului care îl vizează pe fostul preşedinte Kociarian a fost inculpat şi Iuri Haceaturian, secretarul general armean al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – o alianţă militară condusă de Moscova în cadrul CSI – care în 2008 a ocupat funcţii înalte în armata armeană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"