NordNews
Avem ce spune

,,Le mulțumesc tuturor fermierilor pentru munca pe care o fac”. Maia Sandu a venit cu un mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare

Șefa statului, Maia Sandu a venit cu un mesaj de Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare. Președinta a mulțumit tuturor fermierilor pentru munca pe care o fac și a menționat măsurile de sprijin anunțate de autorități pe parcursul acestui an, destinate sectorului agrar.

Marcăm astăzi Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria Prelucrătoare, prilej cu care vreau să-mi exprim aprecierea față de oamenii care lucrează în acest domeniu. Le mulțumesc tuturor fermierilor, mari sau mici, pentru munca pe care o fac. Ei nu doar își hrănesc familia, comunitatea și țara – ei asigură cu locuri de muncă sute de mii de oameni din satele noastre. Mulțumesc și celor care muncesc în industria de prelucrare, iar pe antreprenorii din această ramură îi încurajez să aplice tehnologii inovative și prietenoase mediului, pentru a aduce un produs gustos și sănătos pe masa consumatorului”, scrie în mesajul Maiei Sandu.

Președinta menționează că „în acest an dificil pentru toți”, autoritățile au venit cu mai multe măsuri de sprijin pentru sector. Astfel, Fondul de subvenționare în agricultură a crescut la 1,75 miliarde de lei, față de 1,1 miliarde în 2021, și a fost îmbunătățit mecanismul de alocarea a subvențiilor. A crescut accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi care vor să dezvolte afaceri agricole, și au fost majorate subvențiile pentru sectorul zootehnic. La fel, fermierii au beneficiat de compensarea accizei la motorină. Șefa statului a menționat și contribuția Uniunii Europene care ne-a venit în ajutor: pentru a compensa pierderea piețelor din Est cauzată de războiul din Ucraina, a majorat cotele de export pentru șapte produse agricole din Moldova.

Obiectivul nostru este să dezvoltăm o agricultură rezilientă la schimbările climatice și competitivă. Să cultivăm produse de calitate, să dezvoltăm ramura de prelucrare și să facem din inscripția „Fabricat în Moldova” un lucru firesc pe piețele lumii”, a menționat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a anunțat că în semn de apreciere a celor care și-au dedicat viața sectorului agricol, a conferit, la 25 noiembrie, distincții de stat pentru un grup de opt lucrători din domeniu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"