NordNews
Avem ce spune

Legea votată de PSRM+ȘOR va duce la falimentul sistemului de pensii sau la creșterea impozitelor

Reformarea sistemului de pensii a permis recalcularea și actualizarea pensiilor pentru mai multe categorii de persoane, iar beneficiile au devenit evidente în doar trei ani de la implementarea acestei reforme, transmite timpul.md. 

Totuși, lucrurile au fost date peste cap, după ce majoritatea parlamentară PSRM-Șor, a decis, „la propunerea lui Igor Dodon”, să se revină la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și de 62 de ani pentru bărbați, față de 63 de ani cum era până acum, fapt ce ar putea duce la „falimentul” sistemului de pensii.

Potrivit economistului Stas Madan de la „Expert-Grup”, dacă la începutul anului 2017, când a intrat în vigoare reforma pensiilor, inclusiv cu majorarea graduală a vârstei de pensionare, mărimea medie a pensiei constituia 1 275 de lei, la 1 octombrie 2020, mărimea medie a pensiei a ajuns la 2 050 de lei.

„Dacă s-ar fi aplicat doar indexarea anuală a pensiei, azi mărimea medie a pensiei ar fi ajuns la doar 1 560 de lei. Cu alte cuvinte, dacă nu era acea reformă a pensiilor, pensia medie azi era cu 500 de lei mai mică. Reforma pensiilor, care a inclus și majorarea vârstei de pensionare, este departe de a fi perfectă, dar a permis totuși recalcularea / actualizarea / valorizarea pensiei pentru multe categorii de pensionari.

FALIMENT sau CREȘTEREA IMPOZITELOR

Acum, decizia socialiștilor de micșorare a vârstei de pensionare la nivelul din 2016, dacă se implementează, ar duce sistemul de pensii la faliment sau cel puțin companiile și salariații ar trebui în viitorul apropiat să se aștepte la creșterea semnificativă a impozitelor pe salarii, iar pensionarii să uite mulți ani încolo de careva creșteri de pensii”, avertizează expertul economic.

Stas Madan amintește că, atunci când s-a făcut reforma pensiilor, ideea de bază a fost că „mai bine să ieși mai târziu la pensie, dar să ai o pensie mai mare”, într-un stat cu economie precară, lovit de migrație și alte elemente nefaste.

„Prin ceea ce au votat socialiștii cu partenerii lor Șor-iști și hoți de miliarde, aceștia de fapt condamnă pensionarii la pensii mizerabile, care nu e clar nici cum ar putea fi măcar plătite”, susține economistul Stas Madan.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"