NordNews
Avem ce spune

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia se va întâlni cu Cancelarul german, Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni marţi la Berlin cu lidera în exil a opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, în contextul în care protestele persistă în Belarus împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează agerpres.ro.

La un eveniment organizat de o organizaţie neguvernamentală înainte de convorbiri, Tihanovskaia i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să nu intervină în Belarus, stat care este afectat de proteste şi represiune violentă în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

L-aş ruga pe domnul Putin să nu sprijine regimul pentru că ceea ce se întâmplă în Belarus sunt problemele noastre interne’‘, a afirmat Tihanovskaia în prezenţa participanţilor la un eveniment al German Marschall Fund la Berlin.

Rusia este cel mai apropiat aliat al Belarusului. Putin a promis că va trimite trupe pentru a-l sprijini pe Lukaşenko dacă va fi necesar pentru a pune capăt protestelor şi a restabili ordinea.

Tihanovskaia şi-a exprimat recunoştinţa faţă de interesul manifestat de Germania. ”Suntem foarte recunoscători că vorbiţi atât de tare despre Belarus. Avem nevoie de această atenţie acum”, a spus Tihanovskaia.

În declaraţii anterioare pentru publicaţia Der Spiegel, Tihanovskaia a indicat că discuţiile sale cu Angela Merkel ar putea include posibilitatea ca aceasta să aibă un rol de mediator în criza din Belarus.

Svetlana Tihanovskaia a vizitat marţi o porţiune a Zidului din Berlin înaintea unei întâlniri cu cancelarul Angela Merkel, mărturisind că vede în acesta un simbol al transformării pe care ea doreşte să o provoace în Belarus, notează Reuters.

Tihanovskaia, care consideră că a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate în urmă cu două luni în Belarus şi îl acuză pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că se agaţă de putere printr-o fraudă electorală masivă, se află la Berlin pentru a obţine sprijin pentru cauza sa.

Sute de mii de persoane au protestat în oraşele din Belarus după scrutinul din 9 august, sfidând intervenţiile brutale ale poliţiei, pentru a-i cere lui Lukaşenko să renunţe la putere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"