NordNews
Avem ce spune

Liderii NATO și UE au semnat o declarație comună

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-au întâlnit marți  la Bruxelles  pentru a semna o nouă Declarație comună privind cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană.
Secretarul Generat al Alianței Nord Atlantice a menționat că acest document are menirea să mențină națiunile și cetățenii în siguranță.
Confruntându-ne cu un mediu de securitate complex și incert, trebuie să lucrăm împreună pentru a ne menține națiunile și cetățenii în siguranță, a spus  Stoltenberg.
Declarația vine la doi ani după încheierea acordului inițial de la Varșovia, în care NATO și Uniunea Europeană întăresc cooperarea într-o serie de domenii, printre care:  mobilitatea militară, combaterea terorismului, capacitatea de a riposta la atacurile chimice, biologice, radiologice, nucleare  și promovarea femeii, a păcii și a agendei de securitate.
Cele două organizații au intensificat deja cooperarea în ultimii ani, inclusiv în ceea ce privește securitatea maritimă, combaterea amenințărilor hibride și combaterea terorismului. Între NATO și UE are loc un în timp real un schimb de informații  cu privire la atacurile cibernetice. Cele două parți participă reciproc la exercițiile comune  și colaborează pentru a răspunde crizei refugiaților și migranților.
Declarația salută eforturile UE în domeniul securității și apărării, care sunt complementare și nu o alternativă  NATO.
Noi … trebuie să asigurăm cea mai mare implicare posibilă a aliaților din afara UE în cooperarea noastră și să evităm crearea de noi bariere, a declarat secretarul general Stoltenberg.
 
Președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker vor participa la două reuniuni a Summit-lui NATO, care va începe p1 11 iulie la Bruxelles.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata