NordNews
Avem ce spune

Lipsă de drumari și de specialiști la Bălți

Plombarea și reabilitarea drumurilor din Bălți se efectuează cu încălcarea procesului tehnologic. Iar din această cauză, unele drumuri renovate ar putea da bătăi de cap peste câțiva ani. Opinii în acest sens au exprimat invitații emisiunii „Esențial” de la TV Nord, care au subliniat că situația se datorează lipsei de specialiști calificați în domeniu, transmite Televiziune Nordului.
Inginerul Igor Golberg susține că în Bălți nu tot timpul este respectată tehnologia în procesul de renovare a drumurilor. Deseori sunt comise încălcări din cauza lipsei specialiștilor în domeniu, dar și a materialelor calitative.
Cel mai important sunt specialiștii. Nu avem acum la Bălți specialiști în acest domeniu. Chiar și dacă sunt, e vorba de specialiști de formație veche și părerea lor nu mai contează. Fabrica de asfalt pe care o deține DRCD este veche și are o capacitate slabă de producere. Cel mai grav este că ei duc lipsă de materie primă – de bitum, pietriș de granit. Din această cauză, ei încercă să compenseze sau să înlocuiască materiale, a precizat inginerul în domeniul construcției drumurilor, Igor Golberg
Șoferii critică starea drumurilor din Bălți.
Nu sunt specialist dare se observă că reparațiile date nu sunt de o calitatea foarte înaltă. Se mai astupă unele găuri. Iarna ele au fost plombate cu prundiș, găurile pline cu apă. Drumurile sunt foarte murdare, marcaje nu sunt, indicatoarele nu se văd din cauza pomilor. Aș da nota patru din 10. Mai mult  nu aș da, a remarcat Igor Sobețchii.
Activistul civic Nicolae Usatâi spune că autoritățile trebuie să raporteze cetățenilor ce drumuri au renovat și care este calitatea lucrărilor efectuate.
Toată vină o purtăm noi, locuitorii. Vă amintiți care au fost promisiunile? Ei trebuie să prezinte un raport în fața noastră. Cum spune dl Golberg – 20 de milioane. De exemplu, au fost construiți 5 km. Atâta s-a cheltuit pentru materiale de construcție, atât pentru salarii și studiul de fezabilitate. Ei trebuie să ne spună ce s-a făcut, declarat activistul Nicolae Usatîi.
O altă problemă remarcată de către invitații emisiunii se referă la incapacitatea Primăriei Bălți de a asimila fondurile alocate pentru drumuri. La fel, autoritățile nu au capacitatea necesară de a accesa fonduri extrabugetare în acest sens. Din această cauză, starea drumurilor degradează pe an ce trece.
Nu sunt probleme cu banii, bani sunt, din fonduri europene – să fonduri disponibile să ofere creditate în acest sens. Cei de la primărie nu utilizează această posibilitate. Au primit indicații să nu o facă sau să ia bani din fonduri private, sau, în general, să nu facă nimic, afirmă Igor Golberg
La rândul lor, reprezentanții administrației bălțene resping acuzațiile.
Nu pot comenta aceste declarații și nici nu doresc. Persoana care a inventat acest lucru – să vină cu argumente. Eu voi răspunde doar în acest caz, spune șeful Direcție Gospodărie comunale, Veaceslav Zincovschi.
În acest an, din Fondul Rutier pentru construcția și reparația drumurilor, municipiului Bălți i-au fost alocate peste 17 milioane de lei.
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"