NordNews
Avem ce spune

LIVE | Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi și Andrei Spînu, ministrul infrastructurii, într-o vizită la Călărași

Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi și Andrei Spînu, ministrul infrastructurii se află într-o vizită de monitorizare a construcțiilor drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-granița României și a drumului de ocolire a satului Bahmut, raionul Călărași.

Construcția drumurilor de ocolire – cel a municipiului Ungheni și al satului Bahmut, Călărași – sunt părți componente din reconstrucția drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-granița României. Drumul de ocolire a municipiului Ungheni a fost finalizat și inaugurat în 2018. Drumul de ocolire a satului Bahmut este în proces de lucru, iar finalizarea acestuia este planificată pentru anul 2022. Acesta din urmă are o lungime de circa 6 km. El va avea 2 benzi de circulație cu lățime de 3.50 metri per bandă, inclusiv vor fi construite câteva poduri și trei intersecții. Construcția acestui drum de ocolire are drept scop reducerea costurilor operaționale de transport pentru utilizatorii drumului și creșterea siguranței rutiere. Reconstrucția drumului național R1 Chișinău-Ungheni-Sculeni-granița României este parte a Programul de Reabilitare a Drumurilor din Republica Moldova.

Programul de Reabilitare a Drumurilor din Republica Moldova este finanțat prin intermediul împrumuturilor contractate de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD) și prin intermediul unei componente de grant oferite de către Uniunea Europeană. Programul de Reabilitare a Drumurilor include drumuri prioritare din Republica Moldova, care oferă acces la piețele UE, în special prin conectarea Republicii Moldova la rețeaua TEN-T și la piețele din țările Comunității Statelor Independente (CSI). Programul contribuie la stabilirea unor interconexiuni mai bune ale infrastructurii de transport între UE și țările vecine. Obiectivul general este de a aborda atât nevoile de reabilitare a drumurilor, cât și problemele legate de siguranță rutieră. Scopul programului este de a stopa deteriorarea rețelei rutiere din Republica Moldova, de a asigura menținerea legăturilor rutiere cheie la standarde acceptabile pentru a facilita creșterea economică și integrarea regională, și de a sprijini reforma sectorului rutier.

În cadrul lucrărilor generale de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, Uniunea Europeană și instituțiile financiare internaționale vor oferi suport în reabilitarea a peste 700 km de drum.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata