NordNews
Avem ce spune

LIVE| Medicii și asistenții români se întorc acasă

Astăzi se încheie misiunea celor 42 de medici veniți din România pentru a lupta împreună cu medicii moldoveni împotriva pandemiei de COVID-19. 

În semn de recunoștință pentru implicarea în acordarea asistenței medicale populației și susținerea sistemului medical din Republica Moldova, medicii din România au fost decernați cu diplome de onoare ale Guvernului RM.

Ceremonia festivă de încheiere a Misiunii medicale umanitare în Republica Moldova. Medicii și asistenții români se întorc acasă!

Ceremonia festivă de încheiere a Misiunii medicale umanitare în Republica Moldova. Medicii și asistenții români se întorc acasă!

Gepostet von Privesc.Eu am Freitag, 15. Mai 2020

 

Sunt momente în viață, când cuvântul MULȚUMESC nu poate reda toată recunoștința și aprecierea pentru gestul, implicarea și dedicarea unui om față de valorile profesiei și misiunea în care crede. Această pandemie ne-a învățat că virusul nu are frontiere. El nu alege după pașaport, credință sau naționalitate. Misiunea Dvs. în Republica Moldova, este un exemplu, că și binele nu are frontiere. Vă mulțumim că ați luptat cot la cot cu medicii din Republica Moldova pentru viața oamenilor”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Grupul de  medici şi asistenţi medicali din România au oferit suport sistemului medical din Republica Moldova, în lupta cu infecția COVID-19, timp de 15 zile, începând cu 30 aprilie.

 După trei săptămâni de muncă în Italia, am venit să ajut medicii moldoveni. Am considerat că va fi util să împărtăşesc ce am învăţat acolo.  Am fost repartizată la Spitalul Republican din Bălți. A existat o colaborare foarte bună între medici, toată lumea era dispusă să ne ofere  informații, să se implice. Medicii mi s-au părut extraordinar de primitori și dornici de colaborare. E normal să existe un soi de teamă, dar pe de altă parte, dacă se respectă toate măsurile, riscurile sunt foarte mici ca să te infectezi”, a menționat medicul anestezist, Monica Sandu.

Oamenii respiră foarte greu în ambele ţări, este acelaşi virus, este aceeaşi boală, de aceea trebuie să ne dăm mâinile şi să ne ajutăm. Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o parte și de cealaltă a pacientului, am încercat să-i punem în poziţie semi-şezândă, ca să respire mai bine. Eu cred că în aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, a declarat Giorgiana Matei, medic specialist al Unității de Primiri Urgențe, SMURD din Iași.

 În total, 42 de specialiști din asistenţa medicală primară, asistenţa medicală urgentă, medicină internă şi terapie intensive și-au desfăşurat activitatea în cadrul Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalul Clinic din Bălți și Cahul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"