NordNews
Avem ce spune

Locuitorii din Pelinia creează un centru de artizanat

Un centru de artizanat și confecționare a costumelor tradiționale va fi înființat în satul Pelinia, raionul Drochia, unde  cei 40 de meșteri populari din localitate vor putea practica meșteșugurile specifice zonei.  Centrul va fi creat în cadrul unui  proiect economic implementat de primăria și Asociația „Băştinaşii din Pelinia”, cu suportul Guvernului Elveției, care a oferit un grant în valoare de 25 de mii USD.
Grantul a fost oferit în cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD). Totodată, primăria va contribui cu 3 mii USD, iar localnicii sunt îndemnați să colecteze 2,5 mii USD pe platforma de colectare de fonduri Guvern24.
Acesta este un model perfect de soluționare a unei game largi de probleme la nivel local prin folosirea elementelor existente în localitate: păstrarea tradițiilor, crearea unui brand local care va promova imaginea satului Pelinia, dar și crearea unui business comunitar care va aduce venituri populației și, respectiv, va reduce rata migrației, în special, în rândul femeilor”, susține Olesea Cazacu, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.
Centrul va avea o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați în incinta Casei de cultură și urmează să fie dat în exploatare până în septembrie 2018.
Aici va fi amenajat un atelier de confecționare a costumelor populare. De asemenea, centrul va permite organizarea de șezători şi cursuri pentru noile generații cu scopul de a le transmite arta creării costumului popular și meșteșugăritului care, scoase din anonimat, vor deveni o carte de vizită a localităţii, dar şi o sursă de venit pentru populaţia locală”, a spus Titus Sărăteanu, primarul satului Pelinia.
Locuitorii satului au organizat o  șezătoare în cadrul căreia meșterii populari au învățat tinerii, dar și alți doritori, să țese la război covoare, prosoape, să brodeze și să croșeteze și alte îndeletniciri. Cele 13 colective artistice din sat au organizat și un FlashMob cu genericul „Împreună pentru IA de PelinIA”, astfel îndemnând băștinașii din întreaga lume să doneze pentru amenajarea centrului.

”Dragii mei, care sunteți departe, nu uitați de baștină, de tradiții și de portul popular. Știu că împreună putem contribui lucruri frumoase acasă. Vă așteptăm în luna august ca să vedeți cum arată locul unde va lua viață brandul localității noastre”, a spus Valentina Chilaru, conducătoarea cercurilor artistice din Pelinia.

Datorită implementării acestui proiect, Casa de cultură din Pelinia va fi asigurată cu agent termic, apă și canalizare.

Primul proiect comunitar implementat a fost amenajarea parcului din localitate. Ne bucurăm că acest nou proiect va ajuta locuitorii satului natal. Noi mereu vom sprijini astfel de proiecte și vom veni cu noi inițiative, deoarece ne pasă de oamenii care au rămas în sat, de copiii care cresc aici și, nu în ultimul rând, de baștina de unde am plecat în lumea mare”, susține Viorel Borș, președintele Asociației de Băștinași din Pelinia.

 Satul Pelinia este una dintre cele 15 localități beneficiare de granturi oferite de Guvernul Elveției pentru dezvoltarea economică locală. Proiectul „Migrație și dezvoltare locală  susține 38 de localități din țară selectate în bază de concurs, pentru a transforma migrația din problemă în oportunitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"