NordNews
Avem ce spune

Lovitură pentru președintele SUA. Administrația Trump, părăsită de ultimul ”adult”

Anunțul privind demisia lui James Mattis a venit la o zi după ce președintele Donald Trump a declarat că va începe retragerea trupelor americane din Siria. Mattis s-a opus acestei mișcări.
De altfel, în scrisoarea de demisie, generalul a vorbit destul de clar despre neînțelegerile cu președintele.
Mattis a precizat că în opinia sa, SUA trebuie să trateze aliații cu respect și să folosească toate ”uneltele puterii americane pentru a contribui la apărarea comună”. În scrisoare, generalul a dăcut de asemenea aluzii la abordarea lui Donald Trump pe tema Rusiei și a NATO.
Pentru că aveți dreptul la un Secretar al Apărării ale cărui poziții să fie aliniate cu ale dumneavoastră pe aceste teme, cred că este corect să părăsesc acest post”, a scris Mattis.
Plecarea lui Mattis este o demisie de protest, indiferent de cum va încerca Donald Trump să o picteze, scrie BBC.

Momentul demisiei – la o zi după anunțul privind retragerea din Siria și pe fondul zvonurilor privind o retragere parțială din Afganistan -, arată clar diferendele dintre Mattis și președinte.
Ambele decizii sunt considerate riscante, dar Trump dorește să le pună îân aplicare pentru a-și îndeplini promisiuni din campanie și pentru a înscrie puncte electorale.
Pentru SUA, problema este că generalul rămăsese unul dintre ultimii ”adulți” din administrația Trump. Plecarea sa anunță vremuri complicate pentru Casa Albă și probabil pentru Statele Unite în general. Îngrijorarea este împărtășită inclusiv de republicani.
Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, s-a declarat tulburat de faptul că demisia lui Mattis a venit pe fondul neînțelegerilor cu Trump.
Senatorul de Florida, Marco Rubio, a declarat că scrisoarea lui Mattis arată clar că ”SUA se îndreaptă spre o serie de erori serioase care vor pune națiunea în pericol, vor afecta relația cu aliații și vor oferio pârghii adversarilor”.
 
Sursa: realitatea.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata