Lucrările de construcție în municipiul Bălți a azilului pentru pisicile și câinii fără adăpost în cartierul Molodovo a început acum o lună. Amintim că primăria municipiului a luat decizia de a construi acest azil, dorind să soluționeze o problemă care-i deranjează foarte mult pe orășeni. Licitația de edificare a acestui complex, la care au participat trei companii, a fost câștigată de SRL Marsharcon. Valoarea proiectului se ridică la 6, 2 milioane de lei.
Reporterul NordNews a mers pe șantier ca să vadă cum decurg lucrările la construția azilului.
Teodora Rodiucova, șefa Serviciului Sănătate a municipiului Bălți, ne-a vorbit despre problemele cauzate de animalele fără adăpost și despre necesitatea construcției unui spațiu de protecție pentru ele. Până vor fi finisate lucrările la întregul complex, a fost construită o clădire temporară, unde vor fi adăpostite și sterilizate patrupedele: „Această clădire a fost construită timp de 5 zile, cu implicarea primarului și viceprimarului de Bălți. Îi vom adăposti aici temporar ( până în luna noiembrie, când se vor deschide primele voliere). Blocul este conectat la energie electrică și termică, are apeduct și alte lucruri necesare pentru întreținerea animalelor. În weekend, urmează sa fie instalate și ferestrele”.
Șefa Serviciului Sănătate a remarcat că, totodată, a fost rezolvată și problema transportării animalelor la azil, sarcină pe care și-a asumat-o Direcția Reparații și Construcții Drumuri – Bălți.
Reprezentanta Corpului Păcii SUA în Moldova, Mady Mclrath, a comunicat pentru NordNews că s-a negociat deja cu medicii veterinari care vor avea grijă de sănătatea patrupezilor. Ea ne-a vorbit și despre posibilele probleme care pot apărea la începutul activității azilului: lipsa paznicilor, îngrijitorilor de animale ș.a. Totuși, ea rămâne a fi optimistă, considerând că aceste probleme vor fi depășite: „Suntem siguri că vom rezolva aceste dificultăți cu ajutorul voluntarilor. Am creat deja un grup pe facebook (Barsik- Ajutând animalele din Bălți!). Toții iubitorii de animale se pot înscrie în acest grup, ca să devină viitori voluntari, gata să-și dedice timpul liber îngrijirii animalelor fără adăpost.”
Mady Mclrath a ținut să adauge: „Vă mulțumesc că încercați sa mediatizați acestă problemă, e foarte important ca locuitorii orașului să știe de existența problemei maidanezilor, dar și să afle că există oameni și organizații gata sa se implice activ în soluționarea ei ”
La rândul său, Boris Marcoci, directorul SRL Marsharcon, a precizat că acest azil va avea capacitatea de a adăposti 500 de animale: „ Pentru viitor, e posibil ca numărul acestora să crească , însă e nevoie de timp și de multă muncă. Complexul va conține și o clădire centrală cu săli de primire, săli de operații pentru animale, birouri pentru angajați etc. Ne-au fost alocați în acest an din bugetul primăriei 3 milioane de lei. Avem, de asemenea, construite, dar încă nefinisate, voliere de tip închis și deschis. Vă invit să veniți și săptămâna următoare, pentru a urmări procesul de construcție a complexului.”
Amintim că azilul pentru pisicile și câinii fără adăpost se va întinde pe o suprafață de 8 mii de metri pătrați și urmează a fi dat în exploatare la începutul anului 2020.
Lucrările de construcție a azilului pentru maidanezi din Bălți sunt în toi

Articolul precedent