NordNews
Avem ce spune

Lucrătorii medicali cer să fie echipați corespunzător : În caz contrar, suntem pregătiți să reacționăm la un alt nivel

Un grup de asistenți medicali care fac parte din colectivul Asistenței Medicale Urgente a sectorului Botanica cer să fie echipați corespunzător atunci când merg să consulte persoane suspecte de COVID-19. Într-un mesaj postat pe Facebook, lucrătorii medicali spun că sunt gata să reacționeze „la un alt nivel” dacă cerința lor nu va fi satisfăcută, scrie cotidianul.md

Potrivit mesajului, situația prezentată sâmbătă de asistentul medical Eugeniu Cebotari este similară cu cea a angajaților din sectorul Botanica al Capitalei.Lucrătorii medicali care activează pe ambulanțe susțin că mănușile și măștile medicinale de care beneficiază nu corespund normelor de siguranță, iar ochelarii sunt dezinfectați și folosiți repetat. „Nu avem dovada sterilității când îi primim înapoi”, susțin aceștia.
Amintim că după ce ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că există breșe în utilizarea echipamentului de protecție individuală, iar din acest motiv medicii se infectează cu COVID-19, un angajat al Serviciului de Urgență a aratat „echipamentul medical” cu care este dotată echipa care merge la chemări.

Din bumbac și fără mare protecție. Am fost sfătuiți să purtăm câte două măști dacă sunt subțiri (…) Precis că măștile nu sunt pentru chemări la pacienți cu COVID-19 (…) Doamna ministru, înainte de a spune că noi suntem vinoveți că ne infectăm cu COVID-19, convingeți-vă că sunteți capabili să asigurați cadrele medicale cu un echipament decent pentru a lupta cu acest virus”, a declarat acesta.

Amintim că, conform datelor oficiale, în total au fost confirmate 416 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 105, asistenţi medicali -145, felceri – 29, paramedici – 1, farmacişti – 8, personal auxiliar – 128 persoane.
Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca- 109, Ștefan-Vodă- 54, Fălești- 26.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"