NordNews
Avem ce spune

Lukașenko: Alegerile prezidențiale din Belarus s-au desfășurat ca o sărbătoare

Alegerile prezidențiale din Belarus au fost ca o sărbătoare, însă cei care au vrut să o compromită s-au evidențiat și mai mult. Declarația a fost făcută de către președintele în exercițiu al Belarusului, Alexandr Lukașenko, transmite agenția Belta.

Eu sunt foarte bucuros și încântat când oamenii vin la urnele de vot de mână cu copiii lor. Este o sărbătoare! Cineva a vrut să ne compromită sărbătoarea, însă noi i-am depistat, noaptea trecută ei s-au remarcat și mai mult. Noi am interceptat apeluri făcute de peste hotare, din Polonia, Marea Britanie, Cehia. Cineva suna și coordona oile noastre, să mă scuzați de exprimare. Acești oameni nu înțeleg ce fac, ei sunt conduși”, a spus Lukașenko.

Conform rezultatelor preleminare anunțate de către Comisia Electorală Centrală din Belarus, Alexandr Lukașenko a obținut 80,23% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat, Svetlana Tihanovskaia, ar fi acumulat 9,9%.
La scurt timp după închiderea urnelor au avut loc ciocniri violente între poliţie şi protestatari în marile oraşe din Belarus după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, era gata să câştige un al şaselea mandat consecutiv, relatează luni dpa.
Peste 50 de persoane au fost reţinute la Minsk şi mai mult de 120 la nivel naţional, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului Viasna.
Grupul pentru drepturile omului Amnesty International a scris luni dimineaţă pe Twitter că personalul său a asistat la „utilizarea de 6 grenade de şoc, mai multe focuri de armă trase (probabil gloanţe de cauciuc) în mulţimi” la Minsk. „Cel puţin 6 ambulanţe au apărut din spatele liniilor de poliţie, cu sirenele pornite”.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, au criticat alegerile în timp ce doi dintre principalii contestatari ai lui Lukaşenko, inclusiv soţul lui Tihanovskaia, au fost încarceraţi în perioada premergătoare votului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata