NordNews
Avem ce spune

Lukaşenko anunţă că proiectul noii constituţii din Belarus va fi elaborat până la finalul anului

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că proiectul noii constituţii din Belarus va fi redactat până la finalul acestui an, transmite agerpres.ro

Confruntat cu cea mai gravă criză politică de când se află la putere, liderul de la Minsk a propus o reformă a constituţiei, iniţiativă sprijinită de aliatul tradiţional Rusia.

”Cred că proiectul noii constituţii va fi gata până la finalul anului. Şi apoi oamenii vor decide într-un referendum dacă trebuie sau nu să existe o nouă constituţie”, a declarat Lukaşenko, citat de agenţia de presă rusă RIA.

Data referendumul va fi anunţată în cadrul unei reuniuni a Adunării Naţionale, care urmează să fie convocată pe 11-12 februarie, a adăugat liderul belarus.

Lukaşenko a afirmat în noiembrie 2020 că va demisiona de îndată ce noua constituţie a Belarusului va fi adoptată.

Belarusul este scena unor proteste aproape zilnice după alegerile prezidenţiale din 9 august 2020, scrutin marcat de fraude masive, potrivit opoziţiei.

După aceste alegeri, câştigate de liderul de la Minsk cu aproximativ 80% din voturi conform datelor oficiale, candidata şi lidera opoziţiei Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania.

Lukaşenko, care se află la putere din 1994, a respins acuzaţiile opoziţiei şi ale Occidentului şi a lansat o campanie de reprimare a vocilor critice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata