NordNews
Avem ce spune

Lukașenko așteaptă explicații de la Moscova în legătură cu cei 32 de mercenari ruși arestați la Minsk

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că reținerea celor 32 de mercenari, cetățeni ai Rusiei, este o situație excepțională și l-a însărcinat pe directorul KGB, Valeri Vakulcik, să facă interpelări către organele de stat din Rusia pentru a clarifica „ce se întâmplă”, scrie deschide.md

Lukașenko a vorbit despre „intențiile murdare” ale cetățenilor rușilor.

Mă uit la reacția rușilor. Ei deja se justifică, spun că no i-am adus aici. Este clar, ei trebuie să-și justifice intențiile murdare. De aceea, eu vă rog ca în acest caz și în această situație să fie o claritate maximă”, a spus președintele belarus.

Lukașenko a însărcinat-o pe secretara de presă să se adreseze către mass-media din Rusia cu mesajul de a nu „îndruga verzi și uscate” .

Noi trebuie să ne adresăm mass-mediei rusești, inclusiv canalelor Telegram, ca acestea, precum spune Putin, să nu îndruge verzi și uscate.

Autorităţile din Belarus au reţinut, noaptea trecută, în apropiere de Minsk 32 de mercenari din trupele ruse private Wagner, anunță astăzi agenția de presă de stat a Belarusului, BELTA.
Agenția precizează că, în afară de cei 32 de mercenari autoritățile au reținut încă un bărbat în sudul țării. Totodată, în posesia agenției de presă a ajuns și lista cu numele celor 33 de mercenari, toți fiind cetățeni ai Federației Ruse.
Autorităţile susțin că pe teritoriului Belarusului au venit peste 200 de militari pentru destabilizarea situației în timpul alegerilor prezidențiale.
Companiile militare private sunt ilegale în Belarus, care organizează alegeri prezidenţiale pe 9 august. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimii ani pentru regimul său dictatorial în statul din Europa de Est, în condiţiile în care modul în care a gestionat pandemia a provocat ample manifestaţii.
Lukaşenko i-a acuzat pe protestatarii opoziţiei că încearcă să-l răstoarne de la putere în acelaşi mod în care preşedintele ucrainean sprijinit de Rusia, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de protestele din piaţa Maidan în 2014.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"