NordNews
Avem ce spune

Magazinele duty free ar putea reveni la facilități fiscale

Magazinele duty free de la intrarea în Republica Moldova și cele pentru deservirea corpului diplomatic, din nou, ar putea obține dreptul de a vinde mărfuri accizate fără a plăti accizele. Despre aceasta a anunțat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, iar inițiativa aparține fracțiunii Șor – amendament pentru politica fiscală pentru 2021, transmite cotidianul.md. 

„Iată că acum la inițiativa fracțiunii Șor se propune practic anularea acelei reforme, iar magazinele duty free de la intrarea în țară și cele pentru deservirea corpului diplomatic obțin din nou dreptul de a vinde mărfuri accizate fără a plăti accizele. Și asta încă nu e tot – în loc ce Agenția Servicii Publice, se propune că licența pentru așa gen de magazine să fie eliberată de Serviciul Vamal. Semn că zvonurile cu privire la aceea că Dodon îi cedează controlul asupra vămii lui Șor sunt reale. Să vedem ce va face guvernul și dacă va susține sau nu această propunere”, a scris Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Amintim că în iunie 2019, Ilan Șor și familia sa au vândut cea mai mare parte a aflacerilor din Republica Moldova, mai exact companiile Dufremol SRL și DFM SRL, care se ocupă de afacerea duty free, scria atunci mold-street.com.

În aprilie 2019, cel mai mare operator duty-free din Republica Moldova, compania Dufremol SRL și-a schimbat proprietarul. Ilona Șor, mama vitregă a politicianului și afaceristului condamnat de prima instanță, a fost înlocuită de cetățeanul bulgar Todorov Marko Stefanov.

Activitatea magazinelor duty free în regiunea transnistreană a fost legalizată de guvernul moldovean în 2015. Propunerea a aparţinut vicepremierului pentru reintegrare din acea vreme, Victor Osipov, care spunea că este un pas în întâmpinarea agenţilor economici din regiunea transnistreană şi dădea asigurări că „mecanismul este unul special, dar pe deplin securizat şi controlat de autorităţile responsabile ale Republicii Moldova”, scrie moldova.europalibera.org.

Câteva luni mai târziu Osipov a cerut anularea deciziei întrucât agentul economic din stânga Nistrului care obținuse licenţa ar fi fost implicat în contrabandă cu ţigări. Chiar dacă agentului economic i-a fost imediat retrasă licenţa, ilegalităţile au continuat, iar Parlamentul a amânat abrogarea modificărilor la Codul Vamal care au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"