În satul Pelinia din raionul Drochia, în fiecare zi de joi, vine o autodubă care poartă pe ea însemnele partidului Șor. În orele dimineţii, bătrânii fac cozi la acest “magazin social” ambulant, pentru a cumpăra pâine la doar 2 lei. În afară de prețul la pâine însă, costurile celorlalte produse de pe rafturi și din vitrine sunt comparabile cu cele de la piaţă, iar, în unele cazuri, sunt chiar mai scumpe.
Unii locuitori ai satului Pelinia se arată mulțumiți de activitatea acestui magazin social pe roți, spunând că produsele sunt mai ieftine și mai de calitate, și că la alegerile parlamentare vor vota candidații partidului Șor.
„ Cum credeți, de ce Ilan Șor a organizat aceste magazine sociale? Că e mai ieftin și bun.”
„ Pe de o parte, că e greu în țară, greu trăiesc bătrînii, bolnavii, invalizii și părerea mea este că el ajută cât poate.”
„ Nu văd nici o pricină ca să nu-l votez.”
Alți săteni, dimpotrivă, înțeleg prea bine că aceste magazine sociale ambulante vând produse alimentare ceva mai ieftin, întrucât se apropie alegerile parlamentare și Ilan Șor are interesul să-și câștige câți mai mulți votanți. Mai exact, oamenii își dau seama că acest proiect, declarat unul social, este, de fapt, unul electoral, e o formă indirectă de a mitui alegătorii, de a le influiența opțiunile.
„ Acum e înainte de votare și ei vreau votați.”
„ Eu nu votez nici pe unul, ca îs toți mafie acolo.”
„ Omul o făcut oleacă de bani, care cred că nu i-o muncit el cu sudoarea lui, dar o venit din spatele la toată Moldova și el acum are bani, și are cu ce să cumpere și să vândă la un preț mai redus productele, ca să-l voteze pe el.”
Vânzătoarea din autoduba lui Șor consideră că magazinele sociale nu sunt un business al primarului de Orhei, nici o acțiune electorală, ci un ajutor pentru oamenii în etate.
„ Mie îmi pare că nici una, nici alta, e ca un fel de ajutor pentru persoanele în vârstă.”
Solicitat telefonic, Titus Sărăteanu, primarul satului Pelinia, a declarat pentru nordnews.md că activitatea acestui magazin este legală, întrucât are autorizare.
Amintim, că partidul Șor se regăsește în lista formațiunilor politice, care, conform deciziei Comisiei Electorale Centrale, pot participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2018. De unde și, se pare, că vestitele sale magazine sociale, care cutreieră zilnic satele Moldovei, sunt un business electoral, o modalitate „discretă” de a-i îndemna pe oameni să voteze lista șoriană.
Magazinele lui Șor: business sau instrument electoral?

Articolul precedent
1 Comentariu
Spune ce crezi
Anulează
…e clar intrument electoral si justitia ar trebui sa intervina: mai bagati-l la racoare inca vreo 3-4 ani…