NordNews
Avem ce spune

Magistrații se plâng că sistemul judecătoresc este blocat: „Atât timp cât politicul se va implica în justiție, noi nu o să facem ordine”

Membrii CSM, judecători ai Curților de Apel și Curtea Supremă de Justiție susțin că sistemul judecătoresc din Republica Moldova este în blocaj. Declarațiile au fost făcute astăzi în cadrul ședinței Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, transmite deschide.md. 

Una dintre problemele arzătoare invocate este existența unui număr mare de locuri vacante în sistem.

„Sunt probleme despre care noi strigăm de mult, dar nimeni nu reacționează la ele. Este un blocaj în sistemul judecătoresc care poate fi soluționat prin modificări legislative. Ne-am adresat de mai multe ori Parlamentului, dar fără rezultat. La ultima adresare către Ministerul Justiției, ne-a fost oferit un răspuns formal, care chiar ne insultă. Spune că urmează să se consulte dar și că urmează să vadă necesitatea unor astfel de modificări. Facem concluzia că special nu se acționează pentru a bloca activitatea judecătorilor”, a declarat președintele interimar al CSM, Luiza Gafton.

Membrii CSM spun problema colegiului de evaluare poate fi rezolvată cu implicarea Ministerului Justiției, însă Fadei Nagacevschi ar boicota ședințele Consiliului deja de jumătate de an.

„Situația din sistem e similară cu cea din Parlament, Guvern și din țară. Atât timp cât politicul se va implica în justiție, noi nu o să facem ordine. (…) Din august până acum au trecut opt luni. Noi am cerut să fie adăugat două cuvinte în două articole. Am motivat de ce, am făcut tot lucrul pentru Ministerul Justiției. Astfel mulți judecători sunt în imposibilitatea de a activa. Nu-l vedem nici la ședințe, în general am uitat că avem ministru al Justiției. Nu știu unde e el”, a menționat Nina Cernat, membru al CSM.

Deși inițial ministrul Justiției Fadei Nagacevschi nu participa la audieri, acesta și-a făcut apariția pentru a le da o replică membrilor CSM.

„Fac parte dintr-un Guvern în demisie, care e cu capacități limitate, de aceea nu am considerat că e corect să vin la această ședință, dar urmârind această ședință on-line, am constatat că au găsit vinovat Ministerul Justiției. Problema nu e în calitatea legislației, dar a corupției din sistemul justiției. (…) Să nu căutăm vinovați, noi toți suntem vinovați”, a spus Fadei Nagacevschi.

Șefii instanțelor s-au plâns că, din cauza locurilor vacante, judecătorii au prea mult de lucru.

„Un element de bază al justiției este încrederea publică. În momentul când nouă la Parlament ni se prezintă candidați cu probleme de integritate, cum trebuie să reacționăm noi? Ultima ședință a fost foarte urâtă. S-a venit cu argumentul că trebuie să facem ceva la CSJ, că judecătorii nu reușesc, dar nu s-a înaintat niciun candidat”, a menționat și deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

La finalul audierilor, președintele Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, Vasile Bolea, le-a solicitat membrilor CSM să vină cu proiectele care, în opinia lor, ar putea rezolva problemele din sistemul judecătoresc, scrie jurnal.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata