NordNews
Avem ce spune

MAI, despre căutarea lui Plahotniuc „…a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public”

  Ministerul Afacerilor Interne comunică cronologic despre căutarea cetățeanului Republicii Moldova, Vlad Plahotniuc, următoarele: „Din octombrie 2019 au fost expediate mai multe adresări oficiale ale Centrului de cooperare polițienească internațională INTERPOL, prin care a fost solicitată darea în căutare internațională a acestuia. Ca urmare a plasării lui în lista persoanelor căutate, au fost întreprinse mai multe acțiuni de către autoritățile din Moldova în colaborare cu alte state.”

De asemena, MAI declară că au fost făcute nenumărate demersuri pe filiera bilaterală către SUA, România și Turcia, pentru a verifica unele informații recepționate.
Astfel, autoritățile dețin de mai mult timp informații despre faptul că Vlad Plahotniuc a părăsit SUA și a traversat frontiera cu Turcia și România.

Iar pentru a nu împiedica acțiunile de identificare și reținere a fostului lider democrat, a fost necesar ca aceste date să nu apară în spațiul public. Astfel, informația despre traversarea frontierei Turciei, dar și a României, a fost recepționată de către autotități în perioada 7-10 septembrie 2020.

Din cauza unor declarații ale politicienilor și a informațiilor apărute în mass-media, acțiunile instituțiilor de drept din țară au fost pereclitate, ceea ce complică procesul de căutare.   Toate aceste informații se verifică și în momentul în care va apărea claritate,  MAI va face publice noile detalii. În comunicat, oficialii mai subliniază faptul că scurgerile de informații în presă și declarațiile unor politicieni la acest subiect ar putea afecta grav procedurile de extrădare și pot pune în pericol atragerea la răspundere a persoanelor condamnate.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata