NordNews
Avem ce spune

MAI din Rusia anunță finalizarea dosarului Laundromat. Veaceslav Platon anunțat în căutare alături de Plahotniuc și Usatîi

Autoritățile ruse anunță că au finalizat investigarea Laundromatului, schema de spălare a aproximativ 500 miliarde de ruble rusești printr-o bancă din Republica Moldova și se pregătesc să expedieze dosarul în judecată, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului de Interne rus, Irina Volk, scrie deschide.md

Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a 8 membri ai comunității criminale internaționale, care sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale”, a declarat Volk luni pentru Interfax.

Potrivit acesteia, anchetatorii ruși au stabilit în cadrul anchetei preliminare că în perioada iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A. Veaceslav Platon, împreună cu primul vicepreședinte și lider de facto al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, precum și Alexander Korkin, care are corupție și legături comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

Reprezentanții MAI din Rusia mai adaugă că pentru a-și implementa planurile, cei menționați mai sus l-au atras în schemă pe Renato Usatîi, care are o resursă financiară și politică semnificativă în Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea unei infracțiuni, șefii trezoreriei băncilor Rinat Yusupov și Venera Sharipov , precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomov. Aceștia, în cooperare cu directorul trezoreriei „BC Moldindconbank SA” Elena Platon, utilizând documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic de sute de milioane de dolari și euro în conturile bancare ale unui nerezident – „BC Moldindconbank SA”.

Plahotniuc, Platon și Usatii au fost incluși pe lista internațională a căutărilor, instanța i-a arestat în lipsă. Restul au fost acuzați de crearea, conducerea și participarea la comunitatea criminală internațională, precum și comiterea de tranzacții valutare ilegale. „Toți au fost arestați ca măsură preventivă”, a spus Volk.

Cei patru acuzați de comiterea infracțiunii arestați în Rusia au pledat complet vinovați și au dat anchetatorilor mărturii detaliate despre liderii și membrii comunității criminale internaționale, precum și despre alte persoane implicate în schema penală.

Amintim că și în Republica Moldova a fost inițiat un dosar despre schema Laundromat. Într-un răspuns expediat la solicitarea Deschide.MD, Procuratura Generală spune că dosarul „Laundromat” este unul complex, iar procesul s-ar tărăgăna din cauza implicării mai multor persoane fizice și juridice din R. Moldova și de peste hotare.

Cu toate acestea, PG nu a oferit informații despre beneficiarii finali ai Laundromatului și nici nu amintește de numele lui Veaceslav Platon, despre care presa rusă scria că ar fi arhitectul acestei scheme.

În răspunsul său, PG spune că „se întreprind acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea identificării tuturor persoanelor implicate în schema respectivă”.

Când se va întâmpla acest lucru nu știm, cert este că Laudromatul este în vizorul acuzatorilor de stat din 2016, când au fost reținuți 15 judecători și 3 executori judecătorești.

Recent, în presă au apărut mai multe imagini video de la „audierea” lui Platon la PG. Acesta, într-o atmosferă amicală, povestește în fața procurorilor cum poate fi deposedată Banca Transilvania de acțiunile de la Victoriabank. În aceleeași înregistrare, el spune că a deținut peste 20 de bănci în Federația Rusă, Ucraina și R. Moldova.

Într-o altă secvență, Platon este întrebat dacă cunoaște cine sunt beneficiarii finali ai „Westburn Enterprises Limited”. Acesta se eschivează să răspundă, iar procurorii nu mai insistă. O simplă căutare pe motoarele de pe internet ne arată că firma respectivă a spălat 750 000 000 de dolari SUA. Tot acest lucru a fost posibil prin intermediul unei decizii de judecată din R. Moldova.

Într-o altă înregistrare audio publicată de Deschide.MD, Platon îl amenință pe președintele Moldova Agronindbank cu faptul că „partenerii” săi vor sări la gâtul oricui pentru acțiunile din această bancă.

Detalii: Înregistrare AUDIO / Platon amenință conducerea Agronindbank: Vom sări la gâtul oricui, fie președinte sau premier

Nu mai puțin important este faptul că presa a scris, cu trimitere la documente oficiale, că soția lui Platon ar fi primit un automobil de peste 250 000 de euro, cumpărat din banii proveniți din „Laundromat”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"