În primele 11 luni ale anului trecut, în R. Moldova s-au produs circa 2 300 de accidente rutiere. În urma acestora, 234 de persoane și-au pierdut viața, iar altele circa 2 600 au fost traumatizate. Mai bine de jumătate din accidente s-au produs din cauza vitezei neadecvate, scrie deschide.md

Într-un răspuns pentru IPN, Inspectoratul Național pentru Securitate Publică precizează că, în calitate de conducători ai mijloacelor de transport, în cele mai multe cazuri se fac vinovați de producerea accidentelor, conducătorii de autoturisme. Ei constituie circa 78% din numărul total de accidente pe țară. În acest sens, se înregistrează o creștere a numărului de accidente și a persoanelor traumatizate, în care aceștia se fac vinovați.

Cel mai des în accidente sunt implicate automobilele de model BMW, Dacia, Mercedes, Opel, Toyota și Volkswagen.

S-a constatat că în primele 11 luni ale anului trecut, cele mai multe accidente au fost comise în zilele de vineri și duminică – 356 și, respectiv, 343 de cazuri. În anul 2020, cel mai mare număr de accidente a fost comis în zilele de sâmbătă – 276 cazuri și duminica – 267 cazuri. De asemenea, se constată că, cele mai multe accidente – 337 – au fost comise între orele 18.00 și 20.00.

Potrivit INSP, 147 de conducători au fost culpabili de accidentele cu decese produse în perioada ianuarie-septembrie. În 96% din cazuri, vinovați de producere au fost șoferi bărbați.

Totodată, cele mai multe accidente – 31% – au fost provocate de conducători cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, această categorie fiind urmată de șoferii cu vârstele cuprinse între 31 și 40 de ani. În 37% din accidentele produse, conducătorii posedă un stagiu de condus de zece ani și mai mult, dar în alte 27% din accidente, șoferii nu dețineau permis de conducere. Totodată, s-a dovedit că în 15% din accidentele mortale, șoferii erau beți.