NordNews
Avem ce spune

Mai multe spitale subordonate Ministerului Sănătății fentează legea și continuă să-și țină bugetele în secret

Mai puțin de jumătate dintre spitalele republicane, subordonate Ministerului Sănătății, respectă Legea și au publicat pe paginile lor contractele de acordare a asistenței medicale, încheiate cu CNAM.

Domeniul sănătății nu a devenit mai transparent după modificarea legislativă, prin care CNAM și spitalele au fost obligate să facă publice contractele pe care le încheie pentru serviciile medicale acordate. La prima etapă am analizat paginile oficiale ale instituțiilor republicane, cele care și primesc cei mai mulți bani din fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală. Doar câteva dintre ele au ales să publice contractele semnate pentru 2018, restul însă dau dovadă totală de netransparență – nu există nici contracte, nici date financiare sau rapoarte de activitate.

Creat în 2015, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească rămâne o instituție total netransparentă. Pe site-ul acesteia nu sunt publicate rapoarte de activitate (doar câteva comunicări scurte, fără date complexe) și nici date financiare. Anul acesta CNAMUP gestionează un buget de peste jumătate de miliard de lei, mai exact 556 de milioane de lei, din fondurile publice.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” nu mai publică date financiare deja de 4 ani. Ultimele rapoarte combinate – date medicale cu cele financiare – datează din 2014. Instituția nu respectă nici ultimele rigori de transparență, astfel că de pe pagina oficială lipsește contractul semnat cu CNAM și suma obținută pentru servicii medicale. Anul acesta SCR „Timofei Moșneaga” gestionează peste 303 milioane de lei, bani contractați din fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală.

La categoria „rapoarte” de pe site-ul Institutului Mamei și Copilului în continuare nu este publicat niciun document, pe când rubricile cu proiectele politizate, cum ar fi „Renaște Moldova” sunt publicate galerii întregi cu fotografii și tot felul de informații despre „activitățile susținute de Vlad Plahotniuc, fondatorul Edelweiss”. Institutul Mamei și Copilului a fost contractat cu peste 242 de milioane de lei în acest an.

Institutul Oncologic, contractat în acest an cu 192 de milioane de lei, nu a făcut public contractul și prevederile acestuia. Nici alte instituții de tip republican nu au făcut-o, iar printre acestea se mai numără Institutul de Medicină UrgentăSpitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, Spitalul Clinic Republican de Traumatologie și Ortopedie, Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic de Psihiatrie, orășelul Codru (n.r. – a publicat o parte a contractului, fără datele financiare), Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Instituțiile republicane care au publicat contractele financiare cu CNAM și s-au conformat rigorilor de transparență sunt:

  • Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
  • Institutul de Cardiologie
  • Centrul Republican de Diagnosticare Medicală
  • Spitalul de Psihiatrie Bălți
  • Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii
  • Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile
  • Dispensarul Republican de Narcologie
  • Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii, Protecției Sociale și Familiei

Amintim că la 12 decembrie a fost promulgată legea care obligă instituțiile medicale contractate de CNAM, dar și pe aceasta din urmă, să facă publice contractele și sumele acestora.

Articolul 12, alineatul (3) din Legea privind asigurarea obligatorie de asistență medicală obligă CNAM:

„f) să asigure transparența în procesul decizional în modul stabilit de Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional;

1. g) să publice pe pagina sa web oficială, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de acordare a asistenței medicale (de prestare a serviciilor medicale), informația privind numărul și data contractului încheiat cu prestatorul de servicii medicale, privind spectrul și tipul serviciilor medicale contractate, precum și cea referitoare la volumul și modul de virare a mijloacelor financiare pentru serviciile medicale contractate.

Articolul 13:

„(2) Prestatorul de servicii medicale este obligat să publice pe pagina sa web oficială, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de acordare a asistenței medicale (de prestare a serviciilor medicale), informația privind numărul și data contractului încheiat cu asigurătorul, privind spectrul și tipul serviciilor medicale contractate, precum și cea referitoare la volumul și modul de virare a mijloacelor financiare pentru serviciile medicale contractate”.

 

Sursă: Sanatateinfo.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"