NordNews
Avem ce spune

Mai mulți moldoveni vor să revină din Rusia. Nicu Popescu: Este absolut ilegal să fie angajați în mercenariat

„În ultimele două săptămâni s-a înregistrat un număr sporit de cetățeni ai Republicii Moldova care doresc să revină din Federația Rusă. Situația este mai complicată cu moldovenii care dețin cetățenia rusească și se află pe teritoriul Rusie. Ei sunt obligați să se conformeze cadrului legislativ al țării în care se află, inclusiv legat de mobilizare. Este absolut clar că cetățenii Republicii Moldova, indiferent unde s-ar afla, nu își doresc să fie atrași în război”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, într-o conferință de presă susținută în comun cu Leo Docherty, ministru pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aflat în vizită la Chișinău.

„Este absolut ilegal pentru cetățenii Republicii Moldova să fie angajați în mercenariat și, evident, apelăm din nou la cetățenii noștri să nu fie implicați în acest război (în Ucraina) în niciun fel”, a spus viceprim-ministrul.

Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova este un stat neutru, dar neutralitatea nu presupune autoizolare, din contra „neutralitatea presupune de a investi în capacitatea noastră de a ne apăra neutralitatea nostră, țara noastră, cetățenii noștri. Și pentru a fortifica această capacitate avem nevoie de dezvoltarea parteneriatelor noastre externe”.

„Din partea Guvernului britanic acum există toleranță zero față de prezența în Londra sau în alte părți ale Marii Britanii a indivizilor și a banilor care într-un fel sau altul sprijină regimul lui Putin. Au fost introduse sancțiuni dure, au fost înghețate miliarde. Asta arată că avem o atitudine foarte serioasă față de această situație și în niciun caz nu suntem un loc sigur pentru cei care sprijină regimul lui Putin”, a afirmat Leo Docherty, ministru pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Potrivit oficialului britanic, cât privește indivizi controversați concreți, există un angajament deschis din partea autorităților britanice să colaboreze cu autoritățile din Republica Moldova astfel încât persoanele respective să ajungă în fața justiției.

La 21 septembrie președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Federația Rusă. Urmează să fie recrutați 300 de mii de rezerviști pentru ceea ce rușii numesc operațiune specială în Ucraina, iar alte state, inclusiv Republica Moldova, război neprovocat pornit de Rusia în Ucraina. Cetățenii Republicii Moldova care sunt și cetățeni ai Federației Ruse și se află pe teritoriul rus sunt posibili mobilizării.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"