NordNews
Avem ce spune

Mai puține operații de cataractă, din cauza pandemiei

Peste 4400 de persoane au beneficiat în anul trecut de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină. Numărul intervențiilor s-a micșorat cu 148 de cazuri față de volumul planificat, din cauza pandemiei de COVID-19, transmite IPN.

Pentru operațiile respective, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate peste 47, 4 milioane de lei. Costul mediu al unui caz tratat depășește zece mii de lei, sumă ce include și cheltuielile pentru consumabilele costisitoare.

Operațiile de cataractă au fost efectuate în 16 instituții medicale, dintre care 11 sunt publice, iar cinci – private.

În anul curent, pentru efectuarea operațiilor de cataractă a fost prevăzută suma de 61,4 milioane de lei. De astfel de intervenții beneficiază toate persoanele asigurate care au indicații medicale și se află pe lista de așteptare.

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea calității cristalinului. Operația de cataractă nu necesită de obicei internare, iar pacientul își poate recupera vederea în scurt timp.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"