NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a depus astăzi, 11 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituțională. Șefa statului cere de a verifica constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează Președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

În linii mari, solicitarea mea ține de dreptul Președintelui și al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții. De asemenea, am cerut declararea drept neconstituțională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care țin, în special, de desemnarea miniștrilor în exercițiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condițiile în care așa ceva nu este prevăzut de Constituție și, totodată, acest lucru putând crea disfuncționalități și mai mari în gestionarea instituțiilor.

Expunerea Curții Constituționale pe aceste spețe va clarifica situația actuală în care s-a pomenit țara după acțiunile iresponsabile ale unor deputați în parlament, ale fostului președinte și fostului premier în încercarea de destabilizare a situației din țară. Guvernul, chiar și demisionar, trebuie să poată asigura administrarea țării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera și numi demnitari și funcționari publici în anumite condiții, de a accesa fonduri în anumite limite constituționale”, a menționat Maia Sandu.

Totodată, Șefa Statului a menționat că această situație a fost creată intenționat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul și mai slab, și mai vulnerabil, în plină criză pandemică și economică. 

Textul integral al sesizării poate fi citit aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"