NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu a discutat cu președinții Consiliului European şi Comisiei Europene pe tema aprovizionării cu gaze

Președinții Consiliului European şi Comisiei Europene au avut sâmbătă, de la summitul G20, convorbiri telefonice cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pe tema problemelor aprovizionării cu gaze, Chişinăul solicitând anterior sprijin european, scrie Europa Liberă. 

„Am discutat la telefon cu preşedinta Maia Sandu în marja G20 pentru a primi ultimele informații cu privire la situaţia energetică din Moldova”, a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

Pe site-ul președinției de la Chișinău, Maia Sandu a anunțat că a avut convorbiri telefonice atât cu președintele Consiliului European, cât şi cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Președinta Moldovei i-a mulțumit lui Charles Michel „pentru sprijinul şi asistenţa nepreţuite oferite de partenerii europeni în timpul acestei crize a gazului”. 

„Diversificarea aprovizionării cu energie este esențială pentru ca Moldova să devină mai rezistentă în anii următori, a scris președinta Sandu, pe Twitter. Maia Sandu a indicat că a discutat cu  Ursula von der Leyen despre evoluțiile crizei gazului în Republica Moldova, subliniind că așteaptă să consolideze cooperarea energetică cu UE.

Convorbirile telefonice ale președintei Moldovei cu liderii UE au avut loc după ce vineri gigantul rus Gazprom şi Republica Moldova au anunțat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chişinău și după ce vicepremierul Andrei Spânu a anunțat că Moldova ar urma să plătească pentru luna noiembrie 450 de $ pe mia de metru cubi de gaze.

Comisia Europeană anunțase anterior că va acorda un sprijin financiar de 60 de milioane de euro pentru Republica Moldova să facă față problemei aprovizionării cu gaze după o întrevederile pe care le-a avut săptămâna aceasta la Bruxelles șefa cabinetului de la Chișinău, Natalia Gavriliţa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"