NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu a început discuțiile publice despre inițiativa de creare a centrului „Patriot”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și ai societății civile despre crearea Centrului Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei. Anunțul a fost făcut pe site-ul oficial al Președinției.

Șefa statului a vorbit despre scopul creării Centrului, atribuțiile sale de bază și cum acesta va preveni și combate dezinformarea și propaganda.

„Participanții au venit cu sugestii pentru îmbunătățirea proiectului de lege. Procesul de consultări va continua în următoarele săptămâni”, se arată în comunicat.

Proiectul de lege poate fi accesat aici.

Amintim că, pe 29 mai curent, Maia Sandu a anunțat că va propune Parlamentului spre adoptare constituirea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei – „Patriot”. Potrivit șefei statului, acesta va avea scopul de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național.

„Zi de zi, Kremlinul și grupările criminale lansează atacuri hibride, utilizând arma propagandei, pentru a semăna ură în Moldova, pentru a slăbi încrederea noastră unii în alții și încrederea noastră în propriul stat. […] Planul celor care lansează falsuri și contribuie la propagarea lor este să provoace frică, ceartă și, astfel, să-și realizeze scopurile meschine. Pentru că nu poate ajunge la noi cu tancuri, Kremlinul sponsorizează cu sume imense răspândirea minciunilor în mass-media și pe rețele sociale, finanțează cu bani murdari grupări criminale care încearcă să ne oprească din drumul nostru de a dezvolta țara. Minciunile difuzate la televizor și pe internet au devenit cele mai periculoase arme cu care suntem atacați în prezent. Cu sume imense de bani, cu fabrici de trolli care lucrează 24 de ore din 24, prin multiple canale media care servesc interesele unor grupuri criminale organizate, se încearcă slăbirea Moldovei prin atacuri repetate. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei. Trebuie să apărăm Moldova de atacurile informaționale și să creștem rezistența cetățenilor la dezinformare”, a spus atunci șefa statului.

Amintim că, Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei va avea două responsabilități de bază:

  1. să transmită informații veridice către publicul larg și să asigure un dialog constant cu cetățenii, precum și să colaboreze cu toate instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății noastre în fața dezinformării.

  2. să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"