NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu a refuzat audierea în cazul ”Open Dialog”. Președintele comisiei: ”Era obligată de lege să se prezinte”

Liderii partidelor PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase au refuzat și de această dată audierile în Parlament în cazul implicăriei Fundației ”Open Dialog” şi președintei acesteia, Ludmila Kozlowska, în politica internă a R. Moldova. Cei doi au ieșit în această dimineață în fața presei și au declarat că au solicitat audieri publice în acest caz și că nu au niciun motiv de a merge la aceste audieri, organizate cu ușile închise. Mai mult, aceștia au invocat faptul că această comisiei nu ar avea împuterniciri de a-i audia. Asta deși, președintele Comisiei, Igor Vremea a declarat presei că Maia Sandu a fost obligată prin lege să se prezintă la audierile organizate de o comisie parlamentară, transmite realitatea.md
Într-un comunicat de presă, PAS anunța că ”Maia Sandu va merge astăzi, 12 noiembrie, la Parlament pentru a face claritate și a pune punct minciunilor lansate de guvernare în cazul așa-numitei anchete inițiate pe marginea finanțării PAS”. Din motive necunoscute însă, aceasta s-a oprit în fața Parlamentului, insistând ca ședința să aibă loc cu ușile deschise.

Declarații la Parlament

Declarații live la Parlament.

Gepostet von Maia Sandu am Sonntag, 11. November 2018

La rândul său, președintele Comisiei de anchetă, Igor Vremea, a declarat că potrivit legislației, Maia Sandu era obligată să se prezinte al audierile organizate de o comisie parlamentară. În pofida acestui fapt, membrii comisiei vor elabora un raport în baza informațiilor accumulate până în prezent.
”Prima audiere la care au fost invitați Maia Sandu și Andrei Năstase au fost amânate, întrucât ea atunci a spus că nu este prezentă în țară și am decis să le organizăm azi, iar azi s-a invocat un alt motiv, că vor să participe doar la o ședință cu presa. Noi am explicat de ce desfășurăm aceste ședințe în această manieră. Este un caz care depășește limitele R. Moldova, sunt informații care nu ne permit să desfășurăm ședința cu ușile deschise. Din toți invitații, azi s-au prezentat doar reprezentanții Promo-Lex. În pofida faptului că nu au dat curs invitației legale de a se prezenta în fața comisiei, vom elabora un raport în baza informațiilor de care dispune comisia la moment. Potrivit legii, Maia Sandu era obligată să dea curs invitației. La solicitarea comisiei parlamentare de anchetă, persoanele invitate sunt obligate să se prezinte”, a declarat Igor Vremea.
Președintele Comisiei a dat asigurări că după elaborarea raportului, anumite informații vor fi date publicității.


Amintim că pe 4 octombrie curent, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. Comisia de anchetă urmează să prezinte un raport în plenul Parlamentului și să vină cu recomandări.
La prima ședință, în fața deputaților au fost invitați reprezentanți ai SIS, ai Ministerului de Interne, cei de la CEC și angajați ai Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
Președinta PAS, Maia Sandu, a fost chemată la audieri, însă a refuzat și a solicitat ca ședința să fie una publică. Speakerul Andrian Candu a reiterat faptul că acest lucru nu este posibil, din motiv că astfel, membrii comisiei ar încălca legea, întrucât membrii comisiei examinează documente cu grif secret.

2 Comentarii
  1. Anatole spune

    Lăsați manipulările și propaganda, dacă nu ați avea ce ascunde nu v-ați victimiza atâta și avea să vă demonstrați nevinovăția, da așa fugiți de lege ca să nu mai apară alte informații dintre Open Dialog și Maia cu Năstase

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"