NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu: „Am transmis Rusiei faptul că modelul UE este cel mai potrivit pentru țara mea”

Maia Sandu a declarat într-un interviu pentru Reuters că Republica Moldova dorește să adere la UE „mai devreme decât mai târziu”. Totodată șefa statului a mai menționat că a și informat Federația Rusă cu privire la această decizie, în cea mai clară poziționare pro-europeană de când a câștigat alegerile prezidențiale, în toamna anului trecut, scrie jurnal.md

Moldova vrea să devină membră a Uniunii Europene într-o zi. Ne-ar plăcea să ajungem acolo mai devreme decât mai târziu. Am transmis Rusiei faptul că modelul UE este cel mai potrivit pentru țara mea. Vom insista ca alegerea noastră să fie respectată”, a declarat Președinta țării.

Cu o zi înaintea unui summit între liderii UE și cei ai țărilor est-europene, Maia Sandu a declarat că Rusia pune presiune pe RM, folosindu-se de prețurile gazelor naturale. Maia Sandu a adăugat că depinde și de Occident pentru a prinde și a sancționa autorii jafului de un miliard de dolari din sistemul bancar.

Maia Sandu a abordat și subiectul Gazprom, declarând că Guvernul va contesta cererea companiei de plată a unor datorii de 709 milioane de dolari.

,,Când prețurile gazelor au crescut atât de mult, Gazprom a început să vorbească despre niște datorii despre care susțin că sunt acolo din 1994… Bineînțeles că acest lucru a fost folosit în negocieri. Credem că datoria ar trebui să fie mult mai mică.

Declarațiile oferite pentru Reuters sunt cele mai clare remarci la parcursul european al Moldovei de când ea a câștigat alegerile prezidențiale la finalul anului trecut, scrie Biziday.

Maia Sandu a afirmat și că este îngrijorată de creșterea numărului de militari ruși la granița cu Ucraina, dar spune că nu există semne ale unei intensificări militare în Transnistria. Ea a cerut din nou retragerea militarilor ruși din provincia de dincolo de Nistru, pe care Națiunile Unite o recunosc ca parte a Moldovei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"