
Comandantul Suprem al Forțelor Armate, Maia Sandu a declarat în cadrul emisiunii ,,Bună Seara” de la Moldova 1, că Armata Națională trebuie să fie dotată cu echipamente moderne. Șefa statului a menționat că dacă nu ar fi existat războiul de la hotar, acest subiect nu ar fi fost o prioritate a actualei guvernări. În acest context, autoritățile centrale sunt obligate să investească în armată și să o pregătească pentru cel mai sumbru scenariu.
„Republica Moldova este și va rămâne o țară pașnică. Noi nu vrem arme ca să mergem să luptăm împotriva vecinilor, așa cum face Rusia. Noi vrem să fim în siguranță la noi acasă și vrem să nu ne atace nimeni. Chiar dacă sistemul nostru de apărare este într-o situație foarte proastă, dacă nu era această agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, probabil, nu am fi discutat prea mult despre necesitatea echipării armatei. Dar în situația în care vedem ce face Rusia în Ucraina, ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă o astfel de tragedie. Sper foarte mult să nu ajungem acolo, dar nu depinde de noi”, a declarat Maia Sandu.
Iar declarațiile opoziției, precum că Occidentul își dorește să înarmeze Republica Moldova, sunt false, susține Maia Sandu. Potrivit șefei statului, UE va oferi țării noastre echipamente non-letale, dar nu arme și muniții.
„Dacă Rusia vine peste noi ce facem? Trimitem armata cu sapa să ne apere? Noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim. Toate discuțiile opoziției sunt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non-letale, chiar dacă noi avem nevoie și de muniții. Noi trebuie să analizăm serios cum este echipată armata națională. Dacă tot avem armată nu o putem lăsa la sapă de lemn. Trebuie să facem lucrurile elementare. Nu este corect să ținem armata fără niciun echipament care să le permită să ne apere. Singura promisiune pe care o avem este din partea UE și vizează arme non-letale ”, a mai spus Maia Sandu.
Maia Sandu a adăugat că poporul va decide dacă Republica Moldova va adera la un bloc militar, care ar oferi țării noastre un scut de protecție. Totuși, statutul de neutralitate din Constituție rămâne a fi o prioritate pentru autoritățile centrale.
„Pentru asta trebuie să avem sprijinul societății. Suntem o țară democratică în care lucrurile sunt decise de către popor. La momentul aprobării Constituției, poporul a decis că trebuie să fim o țară neutră. Dar țările neutre, de obicei, au o armată foarte puternică și bine echipată. Noi suntem o țară neutră și avem o armată în care nu s-a investit. Nu putem să închidem ochii și să ne prefacem că nu există război”, a punctat președintele Republicii Moldova.
În ultima perioadă tot mai mulți oficiali europeni și nu doar, au declarat în mai multe interviuri că își doresc ca Republica Moldova să fie echipată corespunzător din punct de vedere militar. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat la 4 mai că Uniunea Europeană va oferi forțelor armate moldovene echipamente militare. Autoritățile noastre au explicat imediat că nu ar fi vorba de „arme letale”.
La fel și un alt înalt oficial Derek Chollet, a declarat că Statele Unite doresc să ajute armata moldoveană să devină „mai capabilă, mai eficace și mai modernă pentru a vă putea apăra suveranitatea și teritoriul”, pe fundalul războiului din Ucraina.
Ulterior și Ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului The Telegraph că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.
„Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a declarat Truss în interviul publicat în seara de 20 mai pe portalul online The Telegraph.
Șefa diplomației britanice consideră că Vladimir Putin este hotărât să creeze o „Rusie mai mare”, în ciuda înfrângerii suferite la Kiev, capitala ucraineană. „Putin și-a arătat foarte clar ambițiile de a crea o Rusie mai mare și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes, nu înseamnă că a abandonat acele ambiții.”, a spus Truss în interviu.
Declarația unui general rus în luna aprilie, despre planul Moscovei, care să ocupe estul și sudul Ucrainei creând un coridor până în regiunea transnistreană, a creat îngrijorare. În luna mai, Satele Unite mai erau convinse că acesta este planul rusesc, dar puneau la îndoială capacitatea Rusiei de a-l pune în practică.
Dacă planurile britanice vor fi puse în practică, țările membre ale NATO vor furniza Moldovei armament modern, înlocuind echipamentul ei din epoca sovietică și vor instrui soldații în modul de utilizare, scrie The Telegraph.