NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu: „Din ce cunoaștem, Vlad Plahotniuc se ascunde în Turcia”. Ce spune despre dosarul acestuia

Președinta Maia Sandu susține că începe procesul de curățare a sistemului judecătorec și al Procuraturii de oameni corupți, iar țara noastră trebuit să avanseze în aceste cazuri de corupție mare, ca să fie extrădați cei care au reușit să plece și mai ales să recuperăm măcar o parte din banii pe care i-au furat. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru presa din România, scrie cotidianul.md

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, s-ar afla în Turcia. Șefa statului se arată nedumerită de poziția Interpolului care nu l-a pus încă în căutare internațională.

„Pe fiecare caz în parte se lucrează. În cazul lui Plahotniuc, din ce cunoaștem noi se ascunde în Turcia. Aici găsesc mai ciudată poziția Interpolului care a fost solicitat deja de câțiva ani să îl pună în căutare internațională, dar încă nu a făcut acest lucru. Amintesc că Plahotniuc este beneficiarul a multor scheme de corupție, dar mai ales a fraudei bancare în valoare de 12% din PIB. Repet, este cam ciudată această atitudine sau lipsei de decizie a Interpolului în raport cu Plahotniuc, dar știu că se lucrează și la nivel bilateral cu fiecare țară, acolo unde stau ascunși cei mai mari escroci ai Republicii Moldova. Inclusiv în discuțiile pe care le am eu cu omologii mei atunci când discutăm cu guverne, cu șefi de țări, solicităm acest ajutor și chiar la acel forum organizat de Casa Albă în decembrie am vorbit despre necesitatea de a aborda problema în complex, pentru că mulți oameni politici din țări cu instituții slabe ca Republica Moldova ajung să fugă în țări cu democrație consolidată, ajung să își ducă banii în aceste țări, iar pentru noi este foarte greu să recuperăm acești bani fără contribuția instituțiilor de drept din aceste țări. Apelul meu a fost să lucrăm împreună pentru ca oamenii nevoiași sau cu venituri mici din Republica Moldova să își poată recâștiga banii care le-au fost furați”, a declarat Maia Sandu.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție au anunțat că în data de 4 ianuarie au adus la cunoștință avocaților lui Vlad Plahotniuc ordonanța de punere sub învinuire a clientului lor, cu completarea acuzării față de acesta, în dosarul denumit generic „Frauda Bancară”.

Astfel, Vladimir Plahotniuc este acuzat de un nou episod legat de „Frauda Bancară”, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie săvârșită în proporţii deosebit de mari și spălarea banilor săvârşită de o organizaţie criminală, în proporţii deosebit de mari.

De asemenea, în data de 21 decembrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că a formulat o nouă învinuire în privința lui Plahotniuc, într-un dosar privind depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte publice, comise în iunie 2019.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"