NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu propune elaborarea unor reguli internaționale care să asigure recuperarea activelor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat comunitatea internațională să-și unească eforturile pentru a combate spălarea banilor și a investiga fluxurile financiare ilicite, comunică nordnews.md.

„Ca și comunitate internațională, trebuie să proiectăm, să punem în aplicare și să monitorizăm riguros sistemele pentru a promova transparența și răspunderea internațională. Să ne unim eforturile pentru a combate spălarea banilor și a investiga fluxurile financiare ilicite. Să folosim mai bine instrumentele de confiscare a activelor și să lucrăm împreună pentru a suprima criminalitatea organizată. Amploarea acestei provocări este atât de mare, încât avem nevoie de implicarea serioasă a tuturor actorilor internaționali și naționali. Avem nevoie de un răspuns colectiv eficient pentru a proteja democrația”, a declarat Maia Sandu, la Sesiunea a 76-a a Adunării Generale a ONU.

Totodată, șefa statului a menționat că, în trecutul recent, corupția a transformat Moldova într-un stat capturat.

„Corupția a devenit o amenințare la adresa democrației și a securității noastre naționale. Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară” , a relevat Maia Sandu.

Cu referință la infractorii care extrag bogăție și active din țări cu instituții slabe, stochează acest capital în off-shore-uri și apoi își găsesc un refugiu sigur în alte state, președintele Maia Sandu a punctat că elaborarea unor reguli internaționale care să asigure recuperarea activelor ar putea aduce mai multă echitate pe scena globală și ar face dreptate statelor mai slabe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"