NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu și-a anunțat prioritățile pentru perioada imediat următoare

Maia Sandu, președintele ales al R.Moldova, și-a anunțat prioritățile pentru perioada imediat următoare. Acestea sunt:

  1. O politică externă pozitivă, benefică cetățenilor, pentru a scoate țara din izolare internațională;
  2. Asigurări ca bugetul pentru 2021 să presupună suficiente resurse pentru sistemul medical, pentru economie și oamenii care s-au pomenit într-o situație grea din cauze crizei;
  3. Pregătirea și întreprinderea unor acțiuni ferme pentru combaterea corupției.

Cât privește scoaterea R. Moldova din izolare internațională, Maia Sandu a precizat că „în mai puțin de 2 săptămâni politica noastră externă a fost scoasă din comă” și au început să fie refăcute relațiile cu România și Ucraina. Președintele ales a primit asigurări de susținere a țării din partea liderilor țărilor UE și conducerii instituțiilor europene. Totodată, multe alte țări și organizații regionale și internaționale și-au arătat deschiderea către noi oportunități pentru R.Moldova.

„Vreau să avem o politică externă care să aducă beneficii concrete cetățenilor R.Moldova. Vreau să transformăm Moldova într-un stat european și să avem relații bune, respectuoase și demne și cu ceilalți parteneri externi. Voi depune tot efortul ca R.Moldova să aibă relații bune atât  în Est cât și în Vest”, a adăugat Sandu.

Totodată, Maia Sandu a anunțat că în primele săptămâni după învestirea în funcție va organiza la Chișinău vizita președintelui României Klaus Iohannis și o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Președintele ales spune că se va concentra în perioada următoare pe obținerea ajutorului pentru depășirea crizei sanitare și economice. Totodată, va cere autorităților să ofere gratuitate pacienților care se trateaza acasă de covid și va cere activarea paturilor din spitalul de la Vorniceni.

Cât privește sectorul economic, Maia Sandu cere ca politica fiscală și bugetul de stat pentru 2021 să includă ajutor real, nu doar declarat pentru agenții economici. Printre acestea: posibilitatea ca agenții economici să poată încheia planuri de restructurare a plăților la stat fără penalități, scutirea timp de un an de impozitele salarale la reangajarea oamenilor care au fost disponibilizați din cauza crizei, taxa zero pentru profitul reinfestit, etc.

Totodată, Maia Sandu cere Guvernului simplificarea mecanismelor administrative de accesare a ajutorului din partea statului, ca măsurile de suport să nu rămână doar pe hârtie.

Potrivit Maiei Sandu, bugetul pentru 2021 trebuie să conțină resurse și pentru ocmpensarea perderilor suferite de gospodăriile agricole din cauza secetei și, foarte important, resurse pentru ajutorul oamenilor care și-au pierdut veniurile din cauza cruizei și care nu au economii.

În lupta cu corupția președintele ales își propune aprobarea unei noi componențe a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) și va reseta modul de organizare și funcționare a instituției. Primele subiecte discutate în cadrul CSS vor fi cele mai răsunătoare dosare: Furtul Miliardului, Laundromatul, Concesionarea aeroportului, finanțarea ilșegală a partidelor politice și a campaniilor electorale cum este cazul „Bahamas”.

La nivelul instituției prezidențiale Maia Sandu va institui un organism de verificare a propunerilor venite de la CSM vizând numirea sau pormovarea în funcție a judecătorilor, ca nicio persoană cu probeleme de intergitate să nu poată fi numită în funcție.

În același timp, președintele va cere înâsprirea pedepselor pentru finanțarea ilegală a campaniilor electorale din interior sau din extern.

Sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"