NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu: Suntem determinați să îndeplinim toate condițiile necesare pentru a ne alinia la standardele UE

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a discutat, ieri, la Chișinău cu Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie despre integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. 

Șefa statului a subliniat că, în ultimii zece ani, piața unică europeană a devenit cea mai importantă destinație de export pentru Republica Moldova. În anul 2022, 60% din exporturile moldovenești au fost către țările Uniunii Europene, iar producătorii moldoveni au câștigat peste 2,5 miliarde de dolari pe această piață.

„Am reușit să obținem ca șapte categorii de produse – roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri – să fie vândute pe piața UE fără ca exportatorii noștri să achite taxe vamale. În continuare, obiectivul nostru este să creștem accesul produselor noastre pe piața europeană prin eliminarea cotelor la produsele agricole moldovenești  și facilitarea accesului produselor de origine animală pe piața UE.  Pentru a integra economia noastră în cea europeană și a beneficia mai mult de această piață stabilă și bogată, lucrăm și la conectarea infrastructurii de transport și a celei energetice”, a declarat Maia Sandu.

În discuțiile cu Comisarul Gentiloni, șefa statului l-a informat despre progresul înregistrat în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, necesare pentru inițierea negocierilor de aderare la UE cât mai curând posibil.

„Suntem determinați să îndeplinim toate criteriile și condițiile necesare pentru a ne alinia la standardele UE și a deveni țară membră”, a conchis Maia Sandu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"