NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu: Trebuie să schimbăm modul în care sunt subvenționați fermierii

Agricultura ar putea deveni o sursă stabilă de venit în Republica Moldova, iar acest lucru se poate întâmpla doar cu ajutorul statului. Declarația a fost făcută de candidata la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, pentru portalul de știri NordNews.md.

„Agricultura poate deveni o sursă stabilă de venit pentru o parte din populație. Pentru ca acest lucru să se întâmple, e nevoie să venim cu câteva măsuri. În primul rând, trebuie să le asigurăm oamenilor condiții bune. Asta înseamnă sprijin din partea statului, nu piedici. În al doilea rând, trebuie să rezolvăm sau să venim cu soluții pe termen mediu și lung pentru problema secetei, care ne afectează tot mai des. Asta înseamnă plantarea de păduri, ca să se mențină mai bine umezeala în sol, asta înseamnă construcția sistemelor de irigare, asta înseamnă să discutăm despre culturi care sunt rezistente la secetă. Trebuie să schimbăm modul în care sunt subvenționați fermierii din Republica Moldova, așa încât să existe mai multă corectitudine în distribuirea banilor. Trebuie să aducem bani din extern, acolo unde se poate, ca să ajutăm agricultura, ca să se investească în agricultura modernă. Evident, trebuie să ajutăm agricultorii să găsească noi piețe, unde să-și vândă producția. Dezvoltarea sectorului industriei de prelucrare este o componentă importantă. Cu cât mai multe întreprinderi de prelucrare a producției agricole o să avem, cu atât mai ușor fermierii noștri vor putea să-și realizeze producția. Republica Moldova are mulți oameni muncitori, unii dintre ei lucrează acasă, unii, din păcate, au mers să lucreze peste hotare, dar toți acești oameni pot crea, pot produce. Este important doar să le creăm oportunități ca ei să muncească și să creeze valoare aici, acasă.”, susține Maia Sandu.

Amintim că, în luna august, agricultorii au ieșit  în stradă câteva zile la rând  pentru a cere statului susținere în condițiile în care seceta din acest an a provocat  pagube mari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"