NordNews
Avem ce spune

Maia Sandu vrea să afle motivul protestelor din Găgăuzia. Va merge personal acolo

Șefa statului, Maia Sandu va merge în Unitatea Teritorial-Administrativă Găgăuzia pentru a discuta cu oamenii din regiune care anterior au protestat împotriva conducerii statului, din cauza înrăutățirii condițiilor de viață, generate de multiplele crize abătute în ultima perioadă – energetică, războiului, pandemică, de securitate, caniculă etc. Președinta a făcut anunțul în cadrul emisiunii, difuzată la Vocea Basarabiei. 

„Da, bineînțeles! Așa cum am făcut până acum și am mers în foarte multe localități, așa voi merge în continuare în următoarele săptămâni și luni pentru a discuta cu oamenii”, a spus Sandu. 

Maia Sandu afirmă că, cetățenii din Găgăuzia sunt în drept să protesteze, însă nu în cazul când fac „jocul cuiva”.

„O să merg și o să discut cu ei, dar, repet, sunt oameni care merg la protest, pentru că nu sunt de acord cu anumite lucruri, pentru că sunt supărați pe creșterea prețurilor și asta este firesc, și sunt anumite intenții, anumite personaje care, din păcate, fac jocul altor state, în cazul dat, al Federației Ruse. Și asta deja este mai complicat, pentru că noi trăim în Republica Moldova, indiferent dacă suntem în Găgăuzia, dacă suntem la Chișinău, la Bălți sau la Ungheni, și toată lumea trebuie să respecte această țară, și toată lumea trebuie să respecte legile acestei țări, nu să promoveze interesele unui stat străin în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Și aici trebuie să fim foarte atenți, să ne amintim că asta este țara noastră și trebuie să fim patrioții acestei țări”, a mai precizat președinta.

Referitor la manifestațiile organizate de partidele politice din opoziție, șefa statului declară că „suntem o țară liber și oricine are dreptul să protesteze”, însă „e cu totul altceva când anumite clanuri corupte care achită oamenii să protesteze”.

„Noi suntem o țară liberă și orice om are dreptul să iasă la proteste, doar că protestele sunt proteste atunci când oamenii din propria lor inițiativă merg să-și spună păsul. E altceva când vedem clanuri corupte care plătesc oamenii ca să meargă la proteste. Pe de o parte, noi le asigurăm oamenilor dreptul să protesteze, să-și spună punctul de vedere, pe de altă parte, vom face totul ca să asigurăm ordinea publică, pentru că trebuie să asigurăm securitatea tuturor – și a celor care participă la proteste, și a celor care nu participă la proteste, dar se întâmplă să fie în acest spațiu. Desigur, ordinea publică trebuie menținută și instituțiile noastre vor trebui să-și îndeplinească sarcinile”, conchide Sandu.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"