NordNews
Avem ce spune

Mama lui Igor Dodon nu va fi audiată astăzi. Motivul invocat

Mama fostului președinte al țării, Igor Dodon, urma să fie adusă astăzi, 15 iulie, la Centrul Național Anticorupție pentru a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită a fiului său, însă nu se va prezenta. Conform informațiilor, a fost solicitată amânarea audierii din cauza stării de sănătate a mamei fostului lider socialist. Astfel, urmează a fi stabilită o altă dată pentru audieri, scrie Realitatea. 

Acuzatorii susțin că în timpul perchezițiilor desfășurate, la domiciliul Galinei Dodon s-au depistat peste 600.000 de lei, mai mult de 17.000 de euro și 1000 de dolari, iar proveniența banilor urmează să fie stabilită.

Conform Procuraturii Anticorupție, cele 17.000 de euro erau într-un plic cu sigiliul „unui partid la care a avut apartenență fostul președinte”. În context, mamei lui Igor Dodon urmează să îi fie înaintate învinuiri de complicitate la îmbogățire ilicită pe 15 iulie.

„Având în vederea acuzațiile aduse procurorilor la instrumentarea dosarului penal privind învinuirea ex-președintelui Republicii Moldova, ținem sa precizăm că unele din rudele fostului șef de stat sunt cercetate pentru complicitate la comiterea infracțiunii de îmbogățire ilicită. Or, în rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul acestor persoane au fost depistate și ridicate bunuri, bani și documente care ar fi fost utilizate la comiterea infracțiunii sau rezultate din aceste fapte.

Citarea și audierea persoanelor este un instrument uzual, pus la dispoziția procurorilor și ofițerilor de către prevederile legii procesual-penale. Mai mult, aceste proceduri nu atentează la drepturile și libertățile persoanelor, dar au scopul de a oferi posibilitatea martorilor de a relata cele cunoscute în legătura cu faptele anchetate, iar pentru persoanele învinuite, această procedură oferă și asigură realizarea eficientă a dreptului de apărare”, punctează procurorii.

Precizăm că miercuri, 13 iulie, a fost prelungit cu 20 de zile mandatul de arest preventiv pentru Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon. Acesta, dar și Galina Dodon, sunt acuzați de complicitate la îmbogățire ilicită. Procurorii cereau extinderea termenului cu 30 de zile și vor depune recurs.

Ex-președintele este acuzat de corupere pasivă, trădare de Patrie, îmbogățire ilicită și finanțarea partidului de către un grup criminal organizat. Acesta se află în arest la domiciliu, iar soția sa nu are voie să părăsească Republica Moldova.

Dodon și Merineanu au fost reținuți pe 24 mai, după mai bine de opt ore de percheziții. Procurorii anunțau atunci că fratele fostei prime doamne a încercat să înghită o recipisă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"