
„Revenirea limbii române la statutul de limbă oficială în R. Moldova este o normalitate istorică și trebuie să se întâmple cât mai repede”, a declarat Președintele Camerei Deputaților din România, Marcel Ciolacu, după întrevederea cu premierul R. Moldova, Dorin Recean. Oficialul român a mai adăugat că sintagme precum „limbă de stat”, „limbă oficială” sau „limbă maternă” sunt niște „anomalii”.
Ciolacu l-a felicitat pe Recean pentru susținerea inițiativei ca limba română să revină în toate actele oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. El a menționat, de asemenea, că i-a transmis premierului moldovean rezultatele vizitei recente pe care a efectuat-o în Azerbaidjan.
,,L-am felicitat pe prim-ministrul Dorin Recean pentru susținerea inițiativei ca limba română să revină în toate actele oficiale ale Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
În plus, i-am transmis premierului rezultatele recentei vizite pe care am efectuat-o în Azerbaidjan: Vom asigura o parte din necesarul de consum de gaze pentru Republica Moldova prin intermediul contractului de import de gaze azere”, a anunțat oficialul român.
„Mai mult, la nivelul Parlamentului, îmi doresc să înființăm rapid o subcomisie care să ajute autoritățile de la #Chișinău cu transpunerea legislației potrivit standardelor europene.
Obiectivul nostru comun rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar autoritățile de la București vor sprijini, fără rezerve și cu toată expertiza, Guvernul și administrația de la Chișinău”, a conchis Ciolacu.
În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” ar putea lua locul „limbii moldovenești”. Ar putea fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Membrii Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media au aprobat coraportul pentru un proiect de lege în acest sens.