NordNews
Avem ce spune

Marea Britanie lansează programul „Swap to Stop”: O abordare alternativă în lupta împotriva fumatului

În ultimii ani, fumatul a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. În ciuda măsurilor luate de autorități pentru a reduce numărul fumătorilor, peste un miliard de persoane  încă se confruntă cu dependența de țigări și efectele lor negative asupra sănătății. Pe lângă măsurile restrictive privind controlul tutunului, unele state au venit cu noi abodări. De exemplu, Guvernul britanic a lansat programul „Swap to Stop”, ce a încurajat un milion de fumători să renunțe la țigările tradiționale în favoarea vapingului, anunță Euronews.com.

Inițiativa Guvernului din Marea Britanie prevedea distribuirea gratuită a kiturilor de inițiere pentru țigări electronice și oferirea de stimulente financiare pentru femeile însărcinate care renunță la fumat.

Deși dispozitivele electronice de livrare a nicotinei nu sunt complet lipsite de riscuri, autoritățile din domeniul sănătății susțin că acestea prezintă doar 5% din riscurile asociate cu fumatul de tutun, fiind considerat o alternativă mai puțin nocivă, scrie deschide.md.

Programul „Swap to Stop” este destinat adulților care au încercat să renunțe la fumat, dar nu au reușit. În Marea Britanie, inițiativa încurajează fumătorii să renunțe la țigările tradiționale în favoarea celor dispozitivelor electronice. Astfel, fumătorii primesc doza necesară de nicotină fără a inhala peste 6.000 de compuși chimici periculoși prezenți în fumul de țigară.

Trebuie să înțelegem de ce autoritățile din Marea Britanie au ales să promoveze această alternativă. Nicotina, substanța care creează dependență la fumători, nu este principala cauză a bolilor asociate fumatului. De fapt, mulți nici nu știu că principala sursă de pericol pentru fumători provine din substanțele chimice nocive din fumul de țigară, și nu din nicotină.

Nicotina se găsește în mod natural în mai multe plante, inclusiv în cea de tutun. Deși este adictivă și prezintă unele riscuri pentru sănătate, nicotina nu este un carcinogen și nu este principalul factor ce cauzează bolile legate de fumat, anunță datele unui studiu britanic realizat de Organizația Cancer Research UK. În schimb, fumul produs de arderea tutunului crește probabilitatea de a dezvolta astfel de boli din cauza nivelurilor ridicate de substanțe chimice nocive pe care le conține.

Există mai multe produse alternative de livrare a nicotinei care pot fi folosite pentru a ajuta fumătorii să renunțe la țigări, precum dispozitive de încălzire a tutunului, țigările electronice, snusul, plasturii cu nicotină, guma de mestecat cu nicotină sau inhalatoarele cu nicotină. Aceste produse furnizează nicotina fără a expune utilizatorii la substanțele chimice nocive din fumul de țigară.

De asemenea, este esențial să combatem dezinformarea și să ne asigurăm că fumătorii au acces la informații corecte și veridice despre fumat și alternativele disponibile. Accesul la informații exacte poate ajuta persoanele care fumează să ia decizii corecte în ceea ce privește sănătatea lor.

Obiectivul final al guvernului britanic este ca populația să renunțe complet la fumat până în anul 2030. Cu toate acestea, experții sunt de părere că acest obiectiv poate fi de neatins dacă nu se iau măsuri mai drastice.

Programul „Swap to Stop” reprezintă un pas important în lupta împotriva fumatului și poate fi considerat un exemplu de urmat pentru alte țări care se confruntă cu probleme similare legate. Prin promovarea alternativelor mai puțin nocive la țigările tradiționale și oferirea de informații exacte despre nicotină și efectele sale asupra sănătății, acest program poate contribui la reducerea numărului de fumători și la îmbunătățirea sănătății publice. Aceeași politică de reducere a riscurilor este pe larg implementată și în țări precum Grecia, Japonia și Noua Zeelandă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2021, fumatul este responsabil de moartea a aproximativ 7 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"