NordNews
Avem ce spune

VIDEO | Masă rotundă organizată la Bălți cu ocazia a 25 de ani de cooperare între Republica Moldova și NATO

Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO), în parteneriat cu Asociația “Moștenitorii” din Bălți și Primăria Municipiului Bălți, a organizat astăzi, 9 iulie o masă rotundă cu tema: Asistența externă în asigurarea securității umane și dezvoltării durabile”, precum  și o prezentare a expoziției de fotografii “25 de ani de cooperare între Republica Moldova și NATO în cadrul Programului “Parteneriat pentru Pace”.

În incinta Primăriei Municipiului Bălți a fost prezent un public numeros constituit din reprezentanții Adminisrației Publice Locale, organizațiilor non-guvernamentale, mediului academic, mass-mediei locale, dar și din cetățenii din municipiul Bălți interesați de subiectul discuției.
Dezvoltarea economică și cea socială nu poate exista fără securitate, a precizat Veaceslav Iațco, șeful secției NATO și Cooperare politico-militară a Ministerului Afacerilor Interne și Integrării Europene.
O sarcină primordială a fiecărui stat este asigurarea securității țării și a cetățenilor săi. Fără securitate nu poate exista dezvoltare economică, social, iar noi, toți cetățenii, dorim să ne simțim în siguranță și, prin urmare, cerem autorităților să ne asigure acest lucru, a spus Veaceslav Iațco.
Rolul societății civile, al mediului academic și implicarea comunității în rezolvarea problemelor locale  este extrem de importantă și doar astfel vom putea obține o participare și dezvoltare durabilă. Acest plan de cooperare presupune o colaborare dintre națiuni în vederea problemelor cu care se confruntă și este reînnoit o dată la doi ani, a menționat Elena Mîrzac, directoare executivă, Centrul de Informare și Documentare privind NATO din R. Moldova
Cooperarea R. Moldova cu NATO este bazată pe planul individual de colaborare, care este reînnoit o dată la doi ani, la cerința Guvernului. Noi, instituțiile guvernamentale, identificăm care sunt problemele la moment, care trebuie să fie soluționate sau continuate cu diferite instituții , a spus Elena Mîrzac.
Parteneriatul R. Moldova cu NATO numără  deja mai mult de 25 de ani și este axat pe mai multe subiecte, de aceea, este foarte greu de indicat numărul de proiecte, pentru că această colaborare nu este doar bazată pe proiecte, dar și pe diferite inițiative, programe de acordarea asistenței, greu de estimat în bani.
De exemplu, dacă e să vorbim despre proiectul de lichidare a pesticidelor în R. Moldova, suma depășește două milioane de euro.
Impactul științific și media a numeroaseor proiecte a fost unul vizibil. Igor Serotila,  Șef, Relații Internaționale, Universitatea de Stat „Dimitrie Cantemir”, a încurajat cercetătorii ca să participe în competițiile europene, pentru a putea promova ideile, a demonstra capacitățile proprii.
Este unul pozitiv, ascendent, sunt proiecte care contribuie esențial la securitatea țării și au un impact major atât pentru cetățeni, cât și pentru cercetători care au o modalitate în plus de a coopera în spațiul internațional, a remarcat Igor Serotilă.
Trebuie îndemnați cercetătorii ca să participe cât mai eficient la competițiile europene, pentru că este o modalitate de  a atrage fonduri pentru a dezvolta infrastructura științifică în R. Moldova.
La finele evenimentului, a fost prezentată  expoziția foto “25 de ani de cooperare între R.Moldova  și NATO în cadrul Programului Parteneriat pentru Pace.”
Relațiile dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică au fost stabilite după declararea independenței țării noastre. Scopul creării Consiliului de Cooperare Nord-atlantică fost de a institui un organism permanent de consultări între adversarii de altă dată în problemele primordiale de securitate europeană.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"