NordNews
Avem ce spune

Medicii de la Urgență din Bălți ar fi nevoiți să poarte aceeași mască timp de 24 de ore

Angajații de la Serviciul de Urgență din Bălți își pun în pericol sănătatea lor, dar și cea a pacienților. Aceștia ar fi nevoiți să poartă aceeași mască de protecție timp de 24 de ore, iar unele mănuși sunt folosite de mai multe ori. Cel puțin asta susțin unele surse avizate din cadrul Serviciului Medical de Urgență. Pe de altă parte, administrația instituției medicale afirmă că medicii sunt asigurați cu toate cele necesare.

Medicii care au divulgat  informația, au spus sub protecția anonimatului, că dacă autoritățile nu vor întreprinde măsurile necesare, ei riscă să devină una dintre principalele surse de răspândire a COVID-19.

Poate că m-am infectat, de unde să știu? Merg în 10 apartamente. Despre ce fel de protecție poate fi vorba? De exemplu, avem chemare, pacientul acuză dureri abdominale. Ne deplasăm la acesta, unde depistăm că bolnavul mai acuză și febră. Noi de unde să știm dacă e vorba de apendicită ori e infectat cu noul virus? Doar în cazurile în care pacientul declară că a revenit de peste hotare, ori că a intrat în contact cu o persoană infectată de COVID-19, doar atunci îmbrăcăm costumele de protecție”, declară sursa.

Potrivit aceleiași surse, administrația instituției economisește mănușile de protecție.

Uneori suntem nevoiți să folosim o pereche de mănuși de mai multe ori. Nici un mâner al ambulanței nu este înfășurat și stropit cu dezinfectant „.

Pentru a-i proteja pe cei dragi, medicii se țin departe de familiile lor.

Îmi văd copiii doar prin telefon, pentru a nu-i expune pericolului „.

Tatiana Guranda, șefa Substației AMU ( Asistență Medicală Urgentă), mun. Bălți, susține că angajațiilor li se oferă tot echipamentul necesar pe timp de pandemie.Totodată, toate ambulanțele sunt dezinfectate după fiecare cursă iar fiecare angajat are în buzunar un recipient cu soluție dezinfectantă.

Dispunem de suficiente măști și costume pentru a lucra în fiecare zi. Unele din ele sunt atât de unică folosință, cât și reutilizabile. Dacă doriți să vă asigurați de acest lucru, veniți într-o vizită la noi. Câte solicitări – atâtea măști. Fiecare echipaj primește un număr diferit de măști, în conformitate cu serviciile oferite. După fiecare solicitare, dacă au nevoie, aceștia pot lua o nouă mască ”.

Tatiana Guranda a precizat că există un săpun și un dezinfectant lângă fiecare lavoar, iar toate mânerele ușilor sunt tratate cu dezinfectant de mai multe ori pe zi. Această măsură este la fel de eficientă ca și învelirea lor cu un bandaj înmuiat în soluție specială.
Amintim că reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că doi felceri, un medic și o infermieră din raionul Soroca au fost diagnosticați cu COVID-19. Lucrătorii medicali nu au fost în contact cu pacienții bolnavi de coronavirus la locul de muncă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"