NordNews
Avem ce spune

„Medicii i-au spus mamei că voi fi legumă”. Cum un meșter din Bălți și-a învins handicapul

Medicii i-au prezis o viață de legumă, după un accident grav, în care și-au pierdut doi prieteni. Este povestea lui Alexei Levință din Bălți, care, în pofida handicapului căpătat, și-a găsit refugiul în muncă, mai exact în producerea mobilei.

Pe Alexei l-am găsit în atelierul lui de pe teritoriul Interprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri”. Tocmai ansamba ușile unui dulap, care, spune el, va îmbogăți interierul camerei unui client.
Deși suferă de un deficit locomotor, aceasta nu-l împiedică să mânuiască autofiletanta, strungurile, sau să ridice din greu. Uneori îl mai ajută câte un prieten.
„La început era greu să-l mânuiesc, acuma nici nu observ acest lucru. Pentru orice comandă și orice lucru acest instrument este indispensabil”, spune Alexei.
Meșterul își începe ziua de muncă la ora nouă dimineața, deschide calculatorul, dă volumul la muzică clasică, se uită peste plan, apoi pornește strungul.

„Ies din casă la ora opt, iar aici ajung la ora nouă. Uneori fac schimb de două transporturi. Dacă merg cu un transport, atunci iau microbuzul numărul 9, apoi îmi ia 15 minute să merg pe jos ca să ajung aici. Alteori, mai ușor, iau autobuzul 25 până la gara mică, și de-acolo urc în microbuzul 20, care mă lasă chiar în fața porților”,
a spus Alexei .
 
Alexei este un iubitor de viață, iar pasiunea pentru lemn și-a descoperit-o din întâmplare.
Un cunoscut l-a rugat să-i facă schița unui dulap, și acesta a fost începutul. Apoi a meșterit o masă, după care alte lucrări, pe care i le-a oferit mamei sale. N-a fost nimic ușor la început, iar „un rezultat negativ, este și acesta un rezultat”, zice el.
„Eu iubesc viața și n-am vrut să stau cu mâna întinsă, sau să stau pe spatele apropiaților mei. Lucrările de mobilă le-am început dintr-o simplă întâmplare, atunci cand un cunoscut m-a rugat să-i fac calculul unui dulap, apoi l-am ansamblat în doi. Am observat că-mi reușesc lucrările, astfel mi-am contruit o masă de lucru, apoi mamei mele i-am executat mai multe elemente de mobilă pentru cabinet. Astfel, m-am dezvoltat”, a afirmat tâmplarul.
În pofida faptului că medicii îi preziceau o viață grea și plină de chinuri, Alexei s-a ridicat pe picioare, apoi și-a întemeiat o familie, iar acum are un vis –  să dezvolte o Interprindere Socială, unde să activeze persoanele cu nevoi speciale.
În Republica Moldova sunt peste 180 de mii de personae cu dizabilități.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata