NordNews
Avem ce spune

Mesaj dur de la Bruxelles: „Nu vom ezita nicio clipă în a sancționa abuzurile electorale”

Alegerile prezidențiale din 15 noiembrie vor contura viitorul relațiilor UE – Republica Moldova și vor determina politica Uniunii Europene față de Republica Moldova pentru ani de zile. Acesta este mesajul Președintelui Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova, deputatul european Siegfried Mureșan, care a declarat că Parlamentul European nu va ezita nicio clipă în a sancționa abuzurile electorale, transmite cotidianul.md.

„În timp ce cetățenii Republicii Moldova sunt pe cale să-și aleagă președintele în această duminică, raportări privind pregătirea de abuzuri și fraude electorale generează motive grave de îngrijorare”, a scris eurodeputatul, pe pagina sa oficială de Facebook, menționând că alegerile libere și corecte sunt esențiale pentru un viitor președinte legitim al Republicii Moldova.

Mureșan a declarat că a urmărit cu atenție ultimele evoluții electorale din Republica Moldova și că Parlamentul European, la rândul său, va monitoriza îndeaproape posibilele nereguli privind finanțarea campaniei electorale și presupusul risc privind pregătirea fraudei electorale, precum cumpărarea voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și urnele de vot mobile organizate pentru susținătorii președintelui Dodon, care sunt inadmisibile. De asemenea, Mureșan spune că Parlamentul European nu va tolera fraude și abuzuri electorale într-o țară parteneră apropiată, precum Republica Moldova.

„Legitimitatea următorului președinte al Republicii Moldova va depinde de desfășurarea într-un mod liber, corect și transparent a turului doi al alegerilor, care să respecte standardele OSCE și cele internaționale. Nerespectarea acestor condiții va avea consecințe grave”, atenționează deputatul PE.

„Nu vom ezita nicio clipă în a sancționa abuzurile electorale, așa cum am făcut-o cu dictatori precum președintele Lukașenko și președintele Ianukovici. Dictatorii nu au niciodată un viitor strălucit. Sper că președintele Dodon și anturajul său nu vor să se alăture cercului lor. Cetățenii Republicii Moldova merită alegeri transparente și responsabile, alegeri ce vor respecta statul de drept. Ei merită un președinte devotat unei bune guvernări și luptei împotriva corupției”, a scris eurodeputatul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"