NordNews
Avem ce spune

Mesajul ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova

Ambasadorul României în Republia Moldova, Daniel Ioniță, a venit cu un mesaj de felicitare cu prilejul celor 29 de ani de Independență.

Felicitări cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul celei de-a 29-a aniversări a Zilei Independenței!

Diplomatul a punctat că România a fost primul  stat care a recunoscut Republica Moldova, încurajată fiind de textul curajos și vizionar al Declarației de Independență, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova prin Legea 691 din 27.08.1991. De asemenea, Daniel Ioniţă a citat fragmente din Declaraţia de Independenţă.

„SUBLINIIND că fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940, precum şi a celei din R.A.S.S. Moldovenească (Transnistria), formată la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al U.R.S.S., încălcînd chiar prerogativele sale constituţionale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea U.R.S.S. cu privire la formarea R.S.S. Moldoveneşti unionale”, iar Prezidiul său a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea graniţei între R.S.S. Ucraineană şi R.S.S. Moldovenească”, acte normative prin care s-a încercat, în absenţa oricarui temei juridic real, justificarea dezmembrării acestor teritorii şi apartenenţa noii republici la U.R.S.S.;

REAMINTIND că în ultimii ani mişcarea democratică de eliberare naţională a populaţiei din Republica Moldova şi-a reafirmat aspiraţiile de libertate, independenţă şi unitate naţională, exprimate prin documentele finale ale Marilor Adunări Naţionale de la Chişinău din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 şi 27 august 1991, prin legile şi hotarîrile Parlamentului Republicii Moldova privind decretarea limbii române ca limbă de stat şi reintroducerea alfabetului latin, din 31 august 1989, drapelul de stat, din 27 aprilie 1990, stema de stat, din 3 noiembrie 1990, şi schimbarea denumirii oficiale a statului, din 23 mai 1991;
….
PROCLAMĂ

solemn, în virtutea dreptului popoarelor la autodeterminare, în numele întregii populaţii a Republicii Moldova şi în faţa întregii lumi:

REPUBLICA MOLDOVA ESTE UN STAT SUVERAN, INDEPENDENT ŞI DEMOCRATIC, LIBER SĂ-ŞI HOTĂRASCĂ PREZENTUL ŞI VIITORUL, FĂRĂ NICI UN AMESTEC DIN AFARĂ, ÎN CONFORMITATE CU IDEALURILE ŞI NĂZUINŢELE SFINTE ALE POPORULUI ÎN SPAŢIUL ISTORIC ŞI ETNIC AL DEVENIRII SALE NAŢIONALE.”

Cu prilejul sărbătorii Daniel Ioniță a depus flori, împreună cu colegii din corpul diplomatic acreditat la Chișinău, la Statuia Domnitorului nostru Ștefan cel Mare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"