NordNews
Avem ce spune

Mesajul de adio al lui Igor Dodon: Mulțumiri ca la Oscar și șase sfaturi gratis pentru viitorul președinte

În ultima zi de mandat, Igor Dodon a venit cu o adresare către cetățenii Republicii Moldova, mulțumindu-le pentru încrederea și votul acordat. La finalul discursului, Dodon a prezentat și șase sfaturi pentru Maia Sandu despre cum ar trebui să fie un șef de stat.

Astăzi sunt exact patru ani de când am depus jurământul în calitate de președinte al R. Moldova. Au fost patru ani foarte dificili. I-aș grupa în trei etape:

– Prima etapă: 2016-iunie 2019 – etapa guvernării oligarhice în R. Moldova;

A doua etapă [iunie noiembrie 2019 – nota red.], cea când a fost coaliția între PSRM cu PAS și Platforma DA;

A treia etapă: din noiembrie 2019 și până astăzi, o etapă când a fost una dintre cele mai dificile perioade din istoria modernă a R. Moldova, poate cu excepția conflictului de pe Nistru”, a declarat Dodon.

Igor Dodon consideră că în perioada în care a fost președinte al R. Moldova, cea mai mare realizare a sa e că a fost alături de cetățeni.

Nu regret nicio decizie luată în acești patru ani. Orice decizie a fost asumată, legală și în interesul cetățenilor.

În primul rând, le mulțumesc cetățenilor care mi-au oferit onoarea să fiu președintele acestui stat.

În al doilea rând, vreau să mulțumesc doamnei Greceanîi și domnului Chicu pentru colaborarea între Președinte, Guvern și Parlament.

Le mulțumesc colegilor din Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care au fost alături de mine în toți acești patru ani și au susținut toate inițiativele președintelui.

Le mulțumesc separat colaboratorilor din aparatul Președinției. I-am prețuit ca profesioniști și i-am apreciat pe fiecare.

Vreau să le mulțumesc partenerilor de dezvoltare.

Îi mulțumesc familiei, mamei, soției, copiilor, care m-au susținut în această etapă și care au avut cel mai mult de suferit. Doar datorită lor am putut face față tuturor provocărilor, criticilor și noroiului aruncat în mine”, a adăugat Igor Dodon.

Președintele în exercițiu a ținut să transmită Maiei Sandu o instituție credibilă, puternică și funcțională. Igor Dodon a venit și cu șase sfaturi pentru președintele ales:

„Președintele țării trebuie să fie mediator între forțele politice și să-și asume dialogul foarte dificil între diferite forțe politice, așa cum am făcut-o eu, în 2019, când am numit-o pe Maia Sandu în funcția de prim-ministru și pe Năstase viceministru și ministru. Înțelegând riscurile politice, am mers la acest lucru, în interesul cetățenilor”.

 Președintele țării trebuie să fie om de stat, nu politician de rând și să lase la o parte interesele politice ale partidului de care a fost înaintat. Dacă se va ghida de interesele partidului de care a fost înaintat, nu se va ajunge departe. .

 Președintele țării trebuie să fie alături de oamenii simpli, cum am fost eu în 600 de localități, nu să stea în instituția asta pe care a reparat-o și o transmit. Sau pe Facebook. În feicare săptămână – două zile în teritoriu.

 Președintele țării trebuie să fie echilibrat în raport cu relațiile cu partenerii străini. Nu trebuie să caute dușmani în Occident împotriva altora și să-i implice în războaie geopolitice. Următorul președinte, nu luați partea nimănui. Interesele Republicii Moldova trebuie să stea în capul mesei.

 Președintele țării trebuie să fie al majorității cetățenilor. O să vă deschid un secret: nu poți fi președinte al tuturor cetățenilor. Președintele poate fi al majorității. Nu încercați să puneți diferite categorii sau etnii cap în cap, pentru că acest lucru va duce la o situație dificilă în societate.

 Viitorul președinte poate alege modelul de comportament al președinților de dreapta, cum a fost în timpul „Alianțelor pentru Integrare Europeană”. Dar în acest caz, sunt ferm convins că se va ajunge la un blocaj total în următoarele cinci-șase luni.” a conchis Dodon

Amintim că mâine, 24 decembrie, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu va fi investită în funcție.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata