NordNews
Avem ce spune

Meteorologii au anunţat Cod Galben de furtună

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat până mâine Cod Galben de descărcări electrice, averse puternice, grindină şi vijelie, transmite MOLDPRES.
Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-35 litri pe metru pătrat) cu grindină și vijelie în rafale de până la 15-20 metri pe secundă.
Conform datelor observaţiilor multianuale, iunie este în fond cea mai ploioasă lună a anului. Cantitatea medie lunară de precipitaţii pe teritoriul ţării constituie 62-95 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este de 10-13. Potrivit datelor observaţiilor multianuale, cea mai mare cantitate de precipitaţii lunară a atins  330 mm (Brăneşti, Râşcani, 1985), iar cea mai mare cantitate zilnică – 193 mm (Valea Rusului, Făleşti, 1985).
Dintre fenomenele meteorologice stihinice cel mai mare pericol în luna iunie îl reprezintă aversele puternice şi căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în 4 ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în 3 ani.
Până la 7 iunie rămâne în vigoare şi Codul Galben de subinundaţii locale, emis de hidrologi În legătură cu informația Centrului meteorologic privind căderea pe întreg teritoriul țării a precipitațiilor puternice, izolat foarte puternice.
Vremea ploioasă se va menţine pe parcursul săptămânii curente, mai ales în nordul ţării unde se prevăd ploi practic în fiecare zi. Precipitaţiile însă nu vor influenţa valorile termice, iar termometrele vor indica în următoarele zile până la 30 de grade Celsius, ziua, şi 13-18 grade noaptea.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"