„Este regretabil că apar aceste declarații care pun ajutorul sincer care este oferit din partea UE în lumină negativă”. Este reacția ambasadorului Uniunii Europene, Peter Michalko, la declarațiile lui Igor Dodon, care afirma, vineri, că „ajutor real a venit doar din partea Rusiei, Chinei, SUA” și câte ceva din România, insinuând că UE ar face doar politică pe seama acestui sprijin. Chiar și așa, într-un comentariu pentru ProTV Chișinău, diplomatul a povestit că pe lângă banii pe care îi oferă Moldovei în combaterea crizei de coronavirus, UE își va continua proiectele de finanțare începute anterior, scrie deschide.md

Asistența din partea UE, dacă vorbim de susținerea pentru reforme, oferite prin mai multe forme, ele vor rămâne și după această criză la nivel foarte înalt cu Acordul de Asociere, cu Acordul de Liber Schimb”, a precizat Michalko pentru ProTV.

Mai mult, ambasadorul spune că UE nu a impus condiții R.Moldova în accesarea fondurilor pentru a combate criza cauzată de coronavirus, așa cum declama Igor Dodon.

Să fie clar, pentru aceste pachete nu sunt necesare proiecte speciale. Este clar și au fost comunicate necesitățile în domeniul medical. Acolo vor fi achiziționări și acest material va fi adus

În acest sens, susține diplomatul, și OMS sprijină Guvernul în realizarea cu succes a proiectelor pentru accesarea fondurilor puse la dispoziția R.Moldova.
Amintim că, în total, R.Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina vor primi 840 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, 140 de milioane – pentru a ajuta acestor state să facă față necesităților urgente legate de pandemie, iar celelalte 700 de milioane – pentru a atenua impactul social-economic al crizei provocate de coronavirus.