NordNews
Avem ce spune

Migranţi pe Mediterana: Comisia Europeană le cere mai multă solidaritate ţărilor membre ale UE

Comisia Europeană le-a solicitat joi ţărilor membre ale Uniunii Europene să dea dovadă de ”mai multă solidaritate” în legătură cu soarta a aproximativ 50 de migranţi salvaţi pe mare de navele unor ONG-uri şi pentru autorizarea primirii lor provizorii în apele teritoriale malteze, transmite agerpres.ro.
Executivul comunitar ”a luat legătura cu un anumit număr de state membre pentru a găsi o soluţie pentru o debarcare rapidă a persoanelor aflate la bordul” navelor Sea-Watch 3 şi Sea-Eye, a indicat o purtătoare de cuvânt a CE.
Dimitris Avramopoulos, comisarul european responsabil pentru migraţie, ”le cere statelor membre să-şi aducă sprijinul şi contribuţia la acest efort comun pentru a debarca în condiţii de securitate persoanele aflate la bord”, a continuat ea.
La un summit din luna iunie, liderii celor 28 de state membre au convenit să caute o soluţie definitivă la problema debarcării migranţilor salvaţi în Marea Mediterană, sub presiunea Italiei care şi-a închis porturile pentru navele ONG-urilor. Aceste discuţii însă trenează şi disputele diplomatice se repetă între capitalele ţărilor implicate.
”Este necesară o mai mare solidaritate între toate statele membre şi situaţia arată încă o dată că este urgentă găsirea unor soluţii previzibile şi durabile”, a estimat reprezentanta executivului UE.
Vasul Sea-Watch 3, sub pavilion olandez, navighează din 22 decembrie în aşteptarea autorizaţiei de a intra într-un port. Nava are la bord 32 de migranţi, dintre care trei copii mici, trei adolescenţi neînsoţiţi şi patru femei, originari din Nigeria, Libia şi Cote d’Ivoire.
Italia, Malta şi Spania au refuzat să primească migranţii salvaţi de această navă. Totuşi, Olanda s-a declarat miercuri gata să primească o parte a migranţilor ”cu condiţia ca şi alte ţări europene să facă acelaşi lucru”.
Nava unui alt ONG, Sea-Eye, având la bord 17 migranţi salvaţi în Mediterana, a primit permisiunea de a staţiona în apele malteze.
Un total de 2.262 de migranţi au murit în 2018 în încercarea de traversare a Mării Mediterane, în timp ce 113.482 de persoane au sosit în Europa pe mare anul trecut, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"