NordNews
Avem ce spune

Mihai Eminescu sărbătorit la Bălți

Astăzi, se împlinesc 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Cu această ocazie, Primarul mun. Bălți, Nicolai Grigorișin, însoțit de mai mulți funcționari de la primărie, a depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din oraș, gest onorabil pe care, din păcate, nu l-a făcut și anul trecut.
 În debutul festivității, la care au participat primarul, viceprimarii, consilierii, funcționarii  primăriei, medici, profesori, reprezentanți ai multor instituții din oraș și simpli bălțeni, prezentatorii au rostit cuvinte frumoase, de prețuire a inegalabilei creații eminesciene, dând tonul evenimentului.
În continuarea evenimentului, participanții au depus flori la monumentul lui Mihai Eminescu, venerând și prin acest solemn exercițiu geniul eminescian.
Viceprimarul Lilia Sava, responsabilă de domeniul culturii și  ex-viceprimarul pe același domeniu, Alexandru Usatîi, au ținut discursuri despre opera Marelui Eminescu, remarcând cu mândrie că există în istoria Moldovei și României asemenea personalități celebre. Ei au subliniat faptul că opera lui M. Eminescu este complexă, minunată și nemuritoare, și tânăra generație trebuie s-o cunoască în profunzime.


Astăzi, 15 ianuarie, îl onorăm pe omul Mihai Eminescu, căci nu mai este printre noi, dar poetul Mihai Eminescu va fi veșnic, deoarece creația lui este nemuritoare. Eminescu pentru noi toți, și pentru bălțeni inclusiv, este viu și ne vom strădui ca tânăra generație să nu-l iute.

A fost un poet minunat, o personalitate cu multiple fațete. Cu toate că a avut o viață scurtă, a reușit să aducă aportul nu doar la literatura moldovenească și română, dar și în multe altele, deoarece, după câte știu, a fost tradus în aproape 90 de limbi.Este important să onorăm memoria acestei persoane și în ziua lui de naștere, și în ziua când s-a stins din viață. Trebuie să venim aici, pe Aleea Clasicilor din orașul nostru minunat, și să depunem flori la monumentul lui Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de critica literară postumă drept “cel mai mare poet roman”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"